Нинова е изразила тази позиция на социалистите лично пред Росен Плевнелиев, след като получи и върна втория мандат за сформиране на ново правителство в рамките на този парламент. Първи вече го направиха ГЕРБ.

След срещата при държавния глава лидерът на БСП съобщи, че той ги е информирал категорично, че ще връчи третия мандат на Реформаторския блок, като най-вероятно това ще стане в понеделник.

„Оттам нататък какво ще се случи като дати, дали те ще го връщат или ще се опитват да правят кабинет - не мога да отговоря“, допълни Нинова. 

Президентът има 7-дневен срок, за да връчи последния възможен мандат. От РБ заявиха, че ако имат подкрепа от ГЕРБ, ще го приемат. От партията на Бойко Борисов обаче все още не дават категоричен отговор.

Пред журналисти Нинова заяви още, цитирана от "Фокус":

"Потвърдихме отново позицията си, че 43-то Народно събрание е с изчерпани ресурси, че според нас то не може да състави трайно мнозинство, не може да гарантира стабилност и предлагаме по-бързо да се върви към предсрочни избори. Представихме нашето мнение, ако може да забърза процедурата по връчването на третия мандат и възможно най-скоро да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. Смятаме, че това бавене в момента не гарантира стабилност, а обратното".

В отговор на въпрос не е ли по-логично новоизбраният президент Румен Радев да участва заедно с Плевнелиев в съставянето на служебен кабинет, вместо след това да прави промени или да сформира свой, Нинова отговори, че Радев е предпочел да не вземе участие. Тя подчерта, че БСП уважава решението му и не може да говори от негово име, но са на същото мнение - че, освен по Конституция, няма право в момента да се меси във вземането на тези решения и да носи отговорност за тях.

Нинова допълни, че са поставили пред Плевнелиев въпроса, че в последния месец, макар и в оставка, правителството възлага обществени поръчки за над 1,4 млрд. лв., прави назначения, урежда политическите си кабинети на административни служби, прави предложения за изпращане на посланици.

"Вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да прави. Поставихме този въпрос пред Плевнелиев - служебният кабинет, който той ще назначи да спре тези действия", изтъкна Нинова.

По думите й не трябва да се бърза с избора на нов български еврокомисар след оттеглянето на Кристалина Георгиева и на началник на отбраната след  неговата оставка.