Все още няма критична енергия в обществото за истинска и дълбока промяна. Мнозинството не вярва, че децата на паралелната държава ще се превърнат в нейни гробокопачи, заяви по БНР Янаки Стоилов.

Той оцени като добър изборния резултат на БСП, която удвоява резултата си от предсрочните избори през 2014 година. Стоилов изтъкна, че резултатът е почти същият с получения от БСП през 2013 година, когато първият кабинет "Борисов" подаде оставка.

По думите му това показва, че БСП е на нивото, което в по-добрите дни на последните години се получава като подкрепа. В същото време в началото на кампанията БСП стоеше по-добре, но в последните дни тя проигра шансовете за победа с непремерени изявления на нейни представители и със самонадеяното поведение на Корнелия Нинова, посочи Стоилов.

Стоилов смята, че е имало реални шансове, макар и с малко, БСП да бъде първа политическа сила.

Политикът очаква да бъде сформиран парламент поне до началото на българското председателство на ЕС.
"За мен сегашната ситуация е доста динамична. Дано да се запази националната стабилност на България, защото в политически план вероятно обстановката и в парламента, и извън него няма да бъде твърде устойчива", коментира Стоилов.

Възможно е да се конструира управление и това е по-добре да бъде направено в този момент. Важното е партиите, които ще подкрепят това управление, да не се оттеглят от голяма част от своите обещания и да ги оставят само за последната година.

Според Стоилов моментът не е подходящ за оставка на Корнелия Нинова, защото тя е лидер отскоро. В партията обаче трябва да се намали екзалтацията и да има повече вслушване в очакванията на ляво настроените хора.

БСП трябва да започне да навлиза много по-дълбоко в процесите, защото наистина имаше сблъсък основно между дясно и ляво в български условия, посочи Янаки Стоилов.

БСП не представлява социалистическа, а капиталистическа левица. Затова тя не окуражава, не вдъхновява и повече се храни от противопоставянето на ГЕРБ, а не от перспективата, която дава на недоволните и ощетените. В този смисъл прокламираната от БСП промяна не се е състояла, заяви още Янаки Стоилов.