Това заяви на пресконференция председателят на партията Корнелия Нинова в присъствието на цялото Изпълнително бюро на политическата формация, цитирана от БТА и "Фокус".

Имаме една президентска победа, един силен конгрес със започнала промяна в партията, която трябва да продължи и имаме този невероятен ръст в гласовете на парламентарните избори. Не виждам основание да подавам оставка при така постигнатото за 10 месеца“, категорична бе Нинова.

Тя благодари на 955-те хиляди души, които са подкрепили БСП и коалицията "БСП за България", като отчете тройно увеличение на подкрепата за партията - от 10 на 27 процента. По думите й това е най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 г. насам.

"Имаме мандати там, където досега нямахме - в Разград, Кърджали, водим в седем областни центрове. В областните центрове и в София имаме сериозен ръст.

Ако бъдем поканени от ГЕРБ, няма да се включим в голяма коалиция. Докато не се реализира първият мандат, няма да коментираме евентуални коалиции
", каза лидерът на социалистите.

Нинова посочи, че най-близки по платформа са с Патриотичния фронт, а ДПС не са възможен партньор. Но отново категорично отрече, че коалиция ГЕРБ-БСП е възможна.

"Ако Бойко Борисов направи кабинет, БСП остава в опозиция. В политиката трябва да има и принципи. Нека те да използват конституционното си право, това че са първа сила, да им създадем спокойствие да се опитат да създадат правителство“ , заяви лидерът на БСП.

Попитана как вижда евентуална коалиция с Обединените патриоти, предвид ситуацията по границата по време на протестите срещу изборния туризъм, лидерът на БСП заяви, че за коалиции, правителство и втори мандат ще коментира, след като такъв им бъде връчен.

„Това, което видяхме на кадрите беше абсолютно неприемливо за нас“, каза още тя. Нинова поясни, че има 9 случая на разместване на листи на принципа 10-10. Тя посочи, че няма да призовават никого да се отказва.

Все пак лидерът на БСП призна, че социалистите са направили и грешки в кампанията. Какви са те обаче тя ще посочи в анализа си в петък пред Националния съвет. На пленума ще се разисква също имало ли е корпоративен вот за основния опонент на социалистите и ще бъде поставен въпросът на какво се дължи изборния резултат на ГЕРБ.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Янаки Стоилов срещу Корнелия Нинова