Това е резултатът от продължилите над 4 часа разговори между двете партии.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че са получили разбиране за формата на управление, която предлагат - кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури. По думите й правителството трябва да има мнозинство, което да гарантира приемането на неотложните мерки.

Вижте снимки >>>

Съгласие е постигнато по 4 конкретни приоритета - евроатланчитеската ориентация и спазване на ангажиментите, поети в международните договори; подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорите; влизане в Европейския банков съюз и единния енергиен съюз; възстановяване доверието на ЕК и плащанията по европрограми, обяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

По други 8 приоритета обаче двете партии не са постигнали съвпадение, като по 2 от тях имат принципно съгласие, но сериозно различие по начина на постигането им - това са КТБ и инфраструктурните проекти.

За КТБ БСП настояват бъдещото правителство веднага да възстанови средствата на вложителите, а ръководството на БНБ да бъде изцяло сменено, но според ГЕРБ, макар това да е важно, в интерес на българската икономика е БНБ незабавно да назначи международно признат консултант, който да предложи начини за излизане от кризата, уточни Стоянова.
За международен одит настояха неотдавна и от ДПС.

Други приоритети, по които ГЕРБ и БСП не са постигнали съгласие, са:
  • данъците - БСП настоява за отмяна на плоския данък, който сама въведе и иска въвеждане на подоходно облагане, но това е неприемливо за ГЕРБ;
  • цената на тока - ГЕРБ искат цените да се определят по икономически показатели, а ДКЕВР да е независим регулатор, избран с две трети мнозинство от НС, както и за АЕЦ "Белене". БСП пък искат токът да не поскъпва;
  • връщането на ГДБОП в МВР, след като при предишния кабинет бе преместена в ДАНС;
  • различия в социалната сфера - за начина, по който да се осигури реформата в образованието, здравеопазването и пенсионната система, добавиха от ГЕРБ.
  • ГЕРБ не приемат политиката на реиндустриализация с инвеститор бюджетът и държавата. 
От БСП обявиха и други различия.

"Обявихме се и против актуализацията на бюджета, подготвена от служебното правителство, защото то трупа разходи в размер на милиарди. Казахме на ГЕРБ - ако внесат предложение с конкретна обосновка за всеки разход, сме готови да ги обсъждаме един по един, за да преценим дали такава ревизия наистина е оправдана", коментира Янаки Стоилов от екипа на БСП.

И двете партии са съгласни, че трябва да се изгражда газопроводът "Южен поток", но отново имат различия как точно трябва да се действа.

От левицата са против и отделяне на средства за превъоръжаване на армията в този момент. Заради намерението да се подменят руските бойни самолети се стигна дори до остра размяна на реплики между Москва и София.

От ГЕРБ изтъкнаха и друг важен въпрос, който ще имат към всички партии, с които ще преговарят.

"Това, което чух от позицията на БСП, е, че те не определят политическата формула на правителството "Орешарски" като грешна, докато ние я определяме като порочна и като първопричинна за всички последващи проблеми на управлението и липсата на резултати", заяви Румяна Бъчварова.

Представителите на двете партии заявиха, че няма да подписват коалиционно споразумение, защото различията са повече от общото.

Към този момент по-скоро не виждаме основа за бъдещо управленско споразумение с БСП, заяви Цецка Цачева.

Преценяваме като трудно осъществима възможността да продължим разговорите, освен ако не получим от БСП отстъп от разделителните им "червени линии", допълни Румяна Бъчварова.

Ако не сме в правителството, няма да го подкрепяме, заяви пък Янаки Стоилов и пое ангажимент ръководството да обсъди и да отговори на ГЕРБ дали е възможно да направи компромиси по някои от различията.

"Даваме си сметка, че нови предсрочни избори не са добро решение на политическата криза, правителството не трябва да бъде с лимитиран живот, там, където има съвпадение между нас, ще подкрепяме ГЕРБ в парламента", уточни обаче той.

Цачева също подчерта, че от ГЕРБ не смятат, че трябва да се поставя времева рамка на мандата на кабинета, както предлагат от Реформаторския блок - 2 години.

Борисов доволен от преговорния екип

Наблюдавайки пресконференцията след днешните консултации, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ - оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи, коментира във Фейсбук Бойко Борисов.

Не мога да не оценя и опита за толерантен политически дебат между диаметрално противоположни партии като ГЕРБ и БСП. Още веднъж ми се затвърждава позицията, че при воденето на диалог с нормален тон, дори отговорът „не” не обижда отделните страни в разговора, добави лидерът на ГЕРБ.

Миков: Някои въпроси не подлежат на сделки 

Умерен оптимист съм, че в скоро време ще има сформирано правителство в България, има достатъчно десни формации, които е възможно да формират мнозинство, заяви пък лидерът на БСП Михаил Миков във Видин, предаде БТА.
Той отново призна, че на изборите на левицата е определено мястото на опозиции и подчерта, че някои въпроси, като здравеоопазването, не подлежат на властови сделки, цитира го БНР.


КРЪСТОСЪН ОГЪН: Цецка Цачева срещу Янаки Стоилов

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?