"Ценим високо работата на комисар Хил и със съжаление можем да съобщим, че той ще напусне поста си на 15 юли. Пълномощията му ще бъдат поети от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис", каза Схинас.

Същевременно тъй като Великобритания остава член на ЕС до приключване на преговорите за излизането й, на Лондон ще бъде предложено да издигне нова кандидатура за еврокомисар. Всички британски граждани, работещи в европейски институции, "са на първо място европейски чиновници и спрямо тях в пълен обем ще бъдат изпълнени всички социални и финансови задължения", допълни говорителят.

В европейските институции , където длъжностите се разпределят по квотен принцип между страните членки, според различни оценки работят до 1500 британски граждани.

Хил, който ръководеше ресора "Финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари", подаде оставка на 25 юни, след като сънародниците му гласуваха за напускане на ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер незабавно прие оставката

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще означава намаляване на годишния бюджет на Евросъюза с 15 процента, според еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Европейските лидери ще обсъдят изхода от британския референдум за членство в ЕС на среща в Брюксел във вторник и сряда (28 и 29 юни).

Регионалната политика е най-близо до хората, тя е най-видима, тъй като показва как европейските средства променят живота им, тъй че от тази гледна точка съм притеснена, понеже е ясно, че Брекзита ще означава спад на европейския бюджет след 2020 година с около 15 процента, посочи Крецу пред телевизия Диджи24 от Брюксел.

По данни на Евростат през 2015 година делът на Великобритания в бюджетните постъпления на ЕС е бил 12,9 процента. Общият бюджет на ЕС за тази година е 155 милиарда евро. Около 50 процента от разходите са насочени към проекти за устойчив растеж на икономиката, т.е. за създаване на инфраструктура, развитие на иновационни предприятия и сътрудничество с останалите региони, отбелязва ТАСС.

Една пета от ръководителите на британските компании обмислят да преместят дейността си в чужбина след решението на Великобритания да напусне ЕС, според проучване на водещия Институт на директорите (IoD), цитирано от Франс прес.

Организацията, която е анкетирала над 1000 от членовете си от петък до неделя, посочва, че всеки четвърти участник в проучването планира да замрази наемането след резултата от референдума.

Почти две трети или 64 процента от членовете на института са на мнение, че Брекзитът ще повлияе отрицателно на бизнеса им, а 23 процента мислят, че ще се отрази положително.

За 9 процента от запитаните резултатът няма значение. Компаниите ще са заети да обмислят как ще се адаптират и ще успеят след референдума, посочи Саймън Уокър, генерален директор на института.