Той каза това пред участниците в българско-бразилския бизнесфорум в рамките на визитата на бразилския държавен глава Дилма Русеф, която той определи като историческа, предаде БТА. Според Първанов това не е недостижима граница, а е по силите на двете страни, особено на мощна икономика като Бразилия. В момента стокообменът е около 140 млн. долара и причината да бъде толкова нисък била кризата.

"Трябва да използваме естествено емоционалния характер на това посещение, за да го превърнем в конкретни възможности за сътрудничество в изгода на двете ни нации", каза от своя страна президентът на Бразилия, цитирана от БТА.

Бразилия иска да започне един нов етап на икономически и политически отношения с България, заяви по рано бразилският министър на развитието, сътрудничеството и външната търговия Фернанду Пиментал, който е част от делегацията на Русеф.
"Ние сме в България не само, защото нашият президент е с български корени. България изпълнява важна роля в региона на Югоизточна Европа и може да бъде стратегически партньор. Цял свят иска да работи с нас, но ние искаме да работим с България, макар тя да е един малък пазар", подчерта Фернанду Пиментал, цитиран от БГНЕС.
Той добави, че стабилността на българската финансова система, както и привлекателната за инвестиции данъчна система.

Министърът каза още, че Бразилия е пример за държава, преодоляла икономическите трудности.
"С много усилия постигнахме днешния просперитет. Научихме един важен урок: само икономическият растеж може да изведе една страна напред. Стагнацията и безработицата не могат. Дилма Русеф заяви това на срещата си в Брюксел с лидерите на Евросъюза. Тя заяви това и в България", подчерта бразилският министър.
Той смята, че България има същия икономически модел, както и бурно развиващите се Бразилия и Турция.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че това, което за голяма част от света е ново и плашещо, страни като България и Бразилия вече са го минавали. Както и Бразилия се промени от една задлъжняла държава, същите драматични промени преживяхме и в България, за да бъдем днес членове на ЕС и НАТО, посочи той.
Министър Трайков заяви, че Бразилия е наш приоритетен партньор. Той смята, че няма драстичен спад в стокообмена между двете страни, въпреки че след влизането на България в ЕС през 2007 г. той да е намалял. Според Трайков това се дължи на "ефекта Ротердам", т.е. борсови стоки, чийто голям износител е Бразилия, днес влизат в страната ни не директно от там, а от други европейски държави.

Трайков открои групи български стоки и услуги, перспективни по думите му за бразилския пазар, предаде БТА. Той посочи, че България е сред лидерите в производството на етерични масла, интегрални схеми, фармацевтични продукти, продукти на хранително-вкусовата промишленост, червени вина, коняк, продукти на машиностроенето, металообработващи машини, различно оборудване и технологии.
Трайков акцентира и на туризма.

Министър Трайков обяви, че се обсъжда сделка за покупка на бразилски самолети "Ембраер" от една българска авиокомпания. Той също така съобщи, че те желаят да създадат логистичен център – втори в Европа, който да бъде център на техните операции тук.

По-рано тя проведе срещи с Първанов, премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева.