Природозащитниците настояват Борисов да прекъсне корупционните схеми, чрез които ще се застрояват българските гори, в противен случай ще помогне за изсичането на българската гора, като не спре промените в Закона за горите.

Според тях с новите лобистки поправки към закона освен писти и лифтове управляващите добавили дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд.
„Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и други", допълват природозащитниците.

Според тях застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горския фонд. С промените в закона отново се разрешава и сеч на малки частни горски имоти до 20 декара, алармират още природозащитниците.
Освен това за първи път в историята на България от 1934 г. насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавни гори защитени територии, какъвто е природен парк Витоша".

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „ще продължи протеста и по-късно днес. Шествие ще започне от 19 ч. от стълбите на бившия Партиен дом към парламента, предаде Дарик радио.
Протестиращите ще носят 240 символични брадви, по една за всеки депутат, които ще оставят пред сградата на парламента.