Омерзен съм от нечистоплътната кампания, която е организирана срещу един от най-великите учени и патриоти – проф.  Димитров, заяви лидерът на НФСБ пред "Фокус".

Според него нападките срещу Димитров са подети от никому неизвестни хора срещу един от "съвременните будители, чието дело след години ще бъде приравнено с това на други велики възрожденци, които са будили нацията".

"Това, което например е правил Паисий Хилендарски, е че е възпроизвел историята на България, основно върху труда на Блазиус Клайнер. Най-големият негов принос е преписването и разпространяването на историята, така че тя да стигне до всяка българска църква и до по-широк кръг читатели”, коментира Симеонов.

По думите му същото правел и шефът на НИМ роф. Божидар Димитров - далеч отпреди 1999 г., когато е провел първото историческо предаване по телевизия СКАТ, наречено "Час по България".

Този човек, откакто го познавам, върши една непрекъсната будителска, апостолска дейност по популяризиране на българската история, разбиване на неверните догматични и политически шаблони в нея, наложени от времето на Социализма. С това си дело, той върши изключително полезна дейност, представяйки българската история по един популярен начин”, подчерта Симеонов.

По думите му трябва да сме горди, че сме съвременници на Божидар Димитров и неговата партията по никакъв начин няма да позволи опетняването на неговото "свято име”.

Относно случая с водата от Плиска, която историкът обяви за свещена, Симеонов попита - би ли се научило, че е открит "свещеният кладенец", ако той не е беше полял премиера Борисов с вода от него.

"Не, нямаше да се научи. Ето още един факт, който доказва, че Божидар Димитров е изключително добър популяризатор на всяка историческа истина, откритие и събитие”, заяви националистът.

Патриотичният фронт не за първи път застава зад проф. Димитров. През 2014 г. партията на Валери Симеонов настяваше той да оглави министерство на туризма.

След последния скандал около Плиска колегата му историк Калин Янакиев започна словесна война с Димитров. А професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев инициира подписка с искане директорът на НИМ да бъде пенсиониран.

В спора се включи и премиерът, който забрани "комерсиални дейности" в Плиска по повод продажбата на вестник, заедно с флакончета с т. нар. "свещена вода".