Лидерът на ГЕРБ коментира от Вашингтон, където е на едноседмично посещение, че много хора се опитват да спекулират с темата, но никой не казва какви ще са санкциите за тези, които не гласуват.

Ако се поставят на масата санкциите – дали ще са финансови, дали ще са наказателни – мисля, че много хора ще започнат по друг начин да говорят, заяви пред "Фокус" Бойко Борисов.

Затова ние в нашето предложение за задължително гласуване казахме, че вместо санкции, може да поставим стимули. Примерно 10 лева да се приспадат от данъците на гласувалите хора. Така хем няма да има наказания към наказателния вот, хем пък ще има стимул за хората да отидат да си дадат гласа", добави Борисов.

Той призна, че това ще излезе скъпо за бюджета, защото при 3-4 милиона гласували, това може да са 30-40 милиона. Плюс 20 милиона за избори, в бюджета трябва да се заложат над 60 милиона, изчисли лидерът на ГЕРБ

Според него обаче, когато се решават такива неща, е хубаво хората да знаят всичките им страни.

Борисов заяви още, че ГЕРБ остават твърдо „за” електронно гласуване.

"Заради това не само българите в чужбина да могат да си кажат мнението, но и заради всички интелигентни, работещи хора, които могат да си спестят време и да дадат гласа си, както си плащат данъците по електронен път, банкират по електронен път", мотивира се той.

Бойко Борисов е във Вашингтон заедно с бившия енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев и Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на партията. Тримата ще участват в кръгла маса за енергийната сигурност в Търговската камара на САЩ. Борисов ще има и работни срещи, както и разговор с политолога Збигнев Бжежински.

От Реформаторския блок също се обявиха за провеждане на референдум за задължително гласуване, както и за приемане на график за предсрочни избори.

Питане към гражданите дали искат задължително гласуване беше един от трите въпроса, които предложи преди няколко месеца президентът.


АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предложението на Станишев за въвеждане на задължително гласуване