Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента в отговор на въпрос на Волен Сидеров за позицията на правителството за прекратяването или продължаването на срока на действие на Договора за военните бази на САЩ в България, предаде БГНЕС.

Борисов обясни, че между България и САЩ има споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., което е със срок на действие 10 години.

„По силата на това споразумение на територията на България се използват съвместно от въоръжените сили на България и САЩ следните съоръжения, собственост на българската държава: учебен полигон в Ново село, складови съоръжения в Айтос, военно-въздушна база в Граф Игнатиево и военно-въздушна база в Безмер”, изброи премиерът.

На тези съоръжение се извършват обучения на военни формирование на Българската армия и военните сили на САЩ.

Премиерът бе категоричен, че не са започвали преговори във връзка с бъдещето на споразумението и темата ще бъде обсъждана в НС през 2015 г.

Той обясни, че ако има воля за прекратяване на действието, писмено предизвестие от една от страните следва да бъде изпратено не по-късно от 12 юни 2015 г.

Сидеров заяви, че от "Атака" са започнали подписка за прекратяването на споразумението. Според него хората в България знаят тези формирования у нас на САЩ като военни бази.

Сидеров поиска Борисов да потърси широка дискусия по въпроса и да се съобрази с мнението на преобладаващата част на обществото, което е против използването на български военни бази от САЩ.

"Направете споразумение и американската страна да разбере, че тяхното присъствие е нежелателно",
обърна се лидерът на "Атака" към Борисов.

Премиерът отговори, че надали има някой, сигурно са единици може би тези, които биха желали военни действия от територията на България, към която и да е друга страна.

"Когато стане време да се говори за това, ще го внесем в НС. Като правителство сме за мирно решаване на всички проблеми по света, камо ли на 400-500 км от нас. България за жалост преди 15 г. имаше конфликт в Косово на едната граница, сега има конфликт в Украйна, на другата граница. Който и икономист да питате, ще каже, че това е една от причините да сме една от най-бедните държави", каза още Борисов.

По думите му страната ни следи тези процеси и сме твърдо настроени да отстояваме позициите си да не се водят военни действия.

Следобед на въпрос дали правителството ще се свърже с евроатлантическите партньори, за да ги попита какво означават твърденията на главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа, че американската армия обмисля да разположи около 150 танка и бронирана техника в страни членки на НАТО, сред които и България, Борисов отговори, че България няма да воюва с никой.

От Министерството на отбраната вече коментираха, че подобно искане към момента не е постъпвало.

„Има министър на външните работи и министър на отбраната, към тях такъв въпрос не е постъпвал. Днес от трибуната на парламента ясно и точно заявих, че ние, от страна на България, няма да воюваме с никой, така че тази тема не стои на нашето внимание”,
каза още Борисов.

Вчера началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов заяви за БГНЕС, че ако от американска страна поискат да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е "не".
След изявлението на Николов от МО заявиха, че е цитиран неправилно, но БГНЕС разпростани аудио запис с думите му.