Това стана ясно след срещата между премиерите Владимир Путин и Бойко Борисов в София, предаде БГНЕС.

Днес бе подписано споразумение на акционерите и Устава на съвместната компания за "Южен поток". "Искам да подчертая огромното значение на газопровода , който има общоевропейско значение. В него се включиха водещи компании от европейски страни като Италия и Франция", каза Владимир Путин.
Благодаря на премиера Путин, че се съгласи средствата на общото дружество по "Южен поток" да бъдат в Българската банка за развитие, която е 100% държавна, каза Борисов.

Договорът за оборудване за АЕЦ "Белене" ще бъде сключен до края на годината. Вярваме, че ще бъдат привлечени водещи европейски компании, ще обсъждаме всички детайли, които България счита за важни, уточни Путин.

АЕЦ "Белене" ще се изплати за по-малко от 20 г., което е по-малко от срока, за който една централа се изплаща в Русия, заяви Сергей Кириенко, генерален директор на "Росатом". Той посочи, че атомните централи в Русия се изплащат за срок 25 години и като се има предвид че срокът за работа на АЕЦ е 60 г., за рентабилен се смята проект, който се изплаща за 25-30 година, т.е. за половината време от живота на АЕЦ. Руската страна е посочила конкретна твърда цена на АЕЦ "Белене", но той не може да я назове по договореност с българската страна. Тази цена вече е предадена на българските власти, но е тайна по настояване на българското правителство.

Кириенко уточни, че тази цена в бъдеще няма да се променя. "Връчихме на българските си партньори окончателната фиксирана цена, която няма да подлежи на по-нататъшна ескалация", каза той.  "Основното оборудване за АЕЦ ще бъде доставено още през следващата година. Затова още днес можем да говорим за основните параметри на цената", съобщи Кириенко. Ръководителят на "Росатом" отново изрази готовността на оглавяваната от него корпорация да участва като инвеститор в АЕЦ "Белене". Кириенко посочи, че не става дума за контролния пакет в бъдещата централа.
От българска страна обаче Трайчо Трайков отрече да е постъпвала конкретна оферта за ядрената централа.

Договорихме и за цената на газа, допълни Борисов, но конкретна оферта засега няма. Премиерът Путин е делегирал Газпром да даде нови идеи за оферта за синьото гориво. Министър Трайков отбеляза, че позицията на руския президент е напредък в преговорите за цените.

Договорено е още българските архиви в Русия да се върнат в българските музеи. Освен това бе подписано споразумението в социалната сфера, което засяга повече от 60 000 души - около 40 хил. българи работили в Русия и 20 хил. руснаци.

Разговорът между двамата премиери е продължил около 20 минути.
Премиерът Путин долетя в София с близо 2 часа закъснение. При преминаване на кортежа му при Орлов мост той бе посрещнат от двайсетина демонстранти, които издигнаха плакати против неговото посещение. Протестиращите не са съгласни с руските енергийни проекти в България.

В състава на руската делегацията са министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика "Росатом" Сергей Кириенко, председателят на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер.

В края на работното си посещение в София ръководителят на руското правителство Владимир Путин се поклони пред мощите на Йоан Кръстител в катедралния храм "Александър Невски" и се срещна с патриарх Максим.