Това съобщава сайтът "Биволъ" по информация на Уикилийкс за поредната  американска дипломатическа телеграма, датирана от 5 октомври 2009 г., която бе публикувана в сайта balkanleaks.eu - [09SOFIA561].

На 29 септември 2009 г. Борисов е поискал помощ от правителството на САЩ относно диверсификацията на енергийните източници за България.
Финансово закъсалата нова администрация не цели само да се отърве от проекти със съмнителна търговска жизнеспособност, но и да увеличи сигурността на енергийните доставки чрез диверсификация”, пише в грамата.

Докладът разказва за среща на министър-председателя с три големи енергийни компании на САЩ на същата дата. В резултат на това правителството се е ангажирало в преговори да се използва тяхна технология за диверсификация на ядреното гориво и за утилизация на отработеното ядрено гориво. Докладът разкрива, че американците са се надявали Борисов да спази обявените си официално намерения преди да поеме властта: да се преразгледат всички руски проекти свързани с големи енергийни сделки, направени от Тройната коалиция.

Американците смятат, че зад проектите - АЕЦ "Белене", "Южен Поток" и Бургас-Александропулис", които президентът Първанов назова "Голям шлем", а руският в-к "Комерсантъ" иронизира като "Голям член" - стои директно или индиректно, чрез подставени фирми и финансиране, руският газов гигант "Газпром".
Техните категорични анализи сочат, че строежът на "Белене" с руски пари и технологии върви “в пакет” и с бъдещото изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”, както и с “Южен поток”.

На въпрос, дали това е така, бившият енергиен министър Румен Овчаров се е опитал да отрече. В разговор с посланик Джон Байърли, проведен на 19 октомври 2006 г., Овчаров е признал за връзка между преговорите за АЕЦ "Белене" и преговорите за подновяване на договора за газови доставки - 06SOFIA1481.
От същия разговор става ясно, че Байърли би желал Westinghouse да бъде избран като подизпълнител в проекта "Белене". Тези надежди обаче са попарени от Овчаров, който твърди, че е "голям фен" на Westinghouse, но участието на европейския консорциум Framatom/Areva в проекта е задължително условие за бъдещото членство на България в ЕС, за което е оказала натиск Ангела Меркел.

"Най-силният коз на Русия за бъдещите проекти е почти пълната зависимост на България от енергийните доставки, наследена от комунистическо време, която виси като дамоклев меч и принуждава българите към отстъпки, които от своя страна тласкат страната към все по-голяма зависимост", се казва още в дипломатическия доклад.

В друг такъв пък се казва, че "българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица, близки до организираната престъпност. В скандална грама, озаглавена "Енергийна мафия" - 06SOFIA1691, са цитирани конкретни имена и фирми - "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, "Фронтиер" - на Красимир Георгиев, и фирмите на Христо Ковачки.
"Ресурсите на „Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял. За своя дял са се подредили и фирми, близки до ДПС на Ахмед Доган, които "контролират екологичното министерство, отговорно за даване на разрешения", пише авторът на грамата Алекс Карагианис.