Борисов не съобщи какъв е бил бонусът на отстранения Владимир Стратиев.
"Няма хора, които да не са върнали бонуси и да са останали на постовете си", категоричен бе обаче премиерът, цитиран от БГНЕС.
Днес изтече удълженият срок, който премиерът даде на членовете на кабинета и висшата администрация да върнат бонусите си, ако ли не - следва уволнение.

До днес сутринта не бяха върнати получените пари от парламентарния секретар на Министерството на културата - 3000 лева, но по-късно стана ясно, че и те са преведени.

Борисов отбеляза отново, че събраните над 603 000 лева от бонуси за 2009, 2010 и 2011 година ще бъдат дадени за лечението на болни деца. Сметката ще остане отворена и в нея могат да постъпват средства от предишни кабинети, препоръча той и отбеляза, че могат да се съберат около 16 млн. лв., ако всички върнат парите, предаде БТА. 

Министър-председателят предложи 216 000 евро от върнатите бонуси да се преведат за 18-годишния Йордан Стоев, болен от рядка форма на левкемия. Майката присъстваше заедно с представители на инициативен комитет на началото на заседанието.

"Когато дойдохме на власт, казахме ясно и точно, че няма да имаме участие в бордове", заяви премиерът. По думите му, тъй като законът позволява, под различни форми през тези години са получавани допълнителни възнаграждения от комисии и от фондове, но не от бордове. "Затова се получи това недоразумение и несъответствие", добави Борисов, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че не е знаел за раздаваните бонуси. "Ако аз съм знаел, ако преди 3-4 месеца, когато им напомних да внимават, те бяха го направили, те нямаше да бъдат унизени по този начин – да вървят по банките и да внасят пари и да събират от приятели, за да могат да ги върнат", каза той.
И вашият шеф сигурно не знае какво правите 24 часа в денонощието, каза премиерът, попитан как така не е знаел какви пари са получавали подчинените му.

По-късно се очаква пълната справка кой колко е върнал, а утре и за предишното правителство.

"Първанов завчера каза, че ГЕРБ вече сме нямали право да бъдем морален съдник. Виждате, че когато при нас има недоразумение или някой от министрите, или заместниците не е разбрал точно какво съм му казал като указание, не знам в историята дали има случай чиновници - законно взети пари (тъй като по закон те имат право да ги вземат и това са закони, направени от предишните правителства), са върнали такива суми в бюджета и в тази целева сметка", изтъкна министър-председателят.

Той подчерта, че бившият зам.-министър на финансите Кирил Ананиев е получил през мандата си 540 000 лева. Стотици хиляди е взел и Чавдар Георгиев (бивш зам.-министър на околната среда и водите), допълни той.
Двамата са били съветници на президента Георги Първанов.

Борисов призова лидерите на ДСП Ахмед Доган и на левицата Сергей Станишев също да върнат бонусите, взети по тяхното управление и ги изчисли минимум на 7-8 млн. лв., предаде БНР.  Той поиска в тази сметка да бъде преведен хонорарът от 1,5 млн. лв. на Доган като консултант по четири енергийни проекта.
"И цинизмът, с който Лютви Местан ме запита какво ще ги направим, ето какво ги направихме – половината ги уволнихме, другите си ги върнаха парите. Да видим - те какво ще направят сега? Призовавам Станишев, всичките негови зам.-министри, министри, парите, които са взели от бордовете, през своите години на управление, защото им напомням и давам пример, че в Исландия бившият премиер за това, че е скрил информация за кризата, го разследва прокурор", каза Борисов.

Премиерът заяви, че медиите имат на запис как Станишев обяснява, че в България няма криза. "С една дума те са си раздавали бонуси, вземали са маса пари, виждате, какви суми, произвеждали са милионери, защото над половин милион е взел само един зам.-министър, да бъдат така любезни в тази сметка да си преведат парите и тогава могат да ни задават въпроси на нас", каза премиерът и благодари на министрите.