Имотът е държавна собственост и вчера БСП алармира, че продажбата е извършена неправомерно и на смешна цена.

Проверката на Главния инспекторат трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град, съобщиха от правителствената информационна служба.

Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС.

Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия.

От пресслужбата на МС уточниха, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея.

Царските конюшни се намират в идеалния център на София - на булевардите "Васил Левски" и "Княз Александър Дондуков". Имотът от 7,5 декара е продаден  за 658 870 лв. преди два месеца на частната фирма „Евротрансбилд” с управител Янко Иванов. Той е бивш председател на управителния съвет на КТБ.

Сделката бе оповестена вчера от БСП. 

"Правителството на Бойко Борисов и Реформаторите, подкрепено от Патриотичния фронт, е сдружение за кражби и продажби. Продаде Царските конюшни за 90 лв. на кв. метър – цената на едни маратонки”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От БСП заявиха, че внасят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и вицепремиера Румяна Бъчварова с настояване обект на проверка да бъдат действията на областната администрация.

Цветан Цветанов (ГЕРБ) заяви днес, че имотът е можело да бъде продаден за 20 млн. лева (виж по-долу).

Бъчварова: БСП клеветят, МВР не е получавало искане

"БСП пак са неподготвени и пак клеветят", каза днес пред журналисти в парламента Бъчварова.

Тя подчерта, че МВР не е получавала искане за съгласуване или за становище при тази сделка.

По думите ѝ тази сутрин се е провело съвещание при премиера, на което е взето решението за незабавна проверка на всички налични документи.

"Ако се установи нередност на сделката, премиерът очаква областният управител да си подаде оставката. Ако не си я подаде, той ще му я поиска, защото има доста съмнения. Очакваме да видим по документи какво се е случило”, обясни вътрешният министър.

БСП: Оставка на Бъчварова

Разполагаме с документа - питане до министър Бъчварова и нейния отговор, с което тя дава зелена светлина за тази продажба. Ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител, ние искаме оставката на вицепремиерa Бъчварова, която излъга и е съучастник в тази сделка. Това заяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на „БСП лява България” Корнелия Нинова.

Цветанов подкрепя искането за оставка на областния

ПГ на ГЕРБ подкрепя премиера Бойко Борисов за искането Реформаторският блок да оттегли сегашния областен управител, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента по повод сделката за т.нар. Царски конюшни.

Той посочи, че депутатите са провели разговор с премиера и е убеден, че съвсем скоро ще излязат и резултати от цялата документална история и как е финализирана тази сделка.

Цветанов припомни, че при стартираната процедура от сегашния областен управител има отрицателно становище от министрите Десислава Тенева и Лиляна Павлова, че по дадения терен има съдебни спорове.

Според него човекът, който е предложил сегашния областен управител, е Радан Кънев. Председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че в този скандал има две страни - стартирана процедура от БСП в лицето на тогавашния министър Асен Гагаузов и финализирана сделка от сегашния областен управител, който е от РБ.

"Няма да позволим подобни действия, и те са с определен икономически привкус, да петнят името на сегашния МС и на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението", категоричен беше Цветанов.

Бивш областен: Заварих пълна липса на документи

Бившият областен управител на София Данаил Кирилов обясни, че през 2009 г., когато е встъпил в длъжност, е заварил пълна липса на документи в редовния архив на областната администрация по отношение на сделки, свързани с имота, известен като Царските конюшни.

Той поел риска, макар да липсват оригиналните документи, и актувал имота като държавна собственост, макар и по копие, за да бъде защитена собствеността на държавата. Събрал е и възможната документация от всички съдебни спорове, за да се формира досие на тези спорни имоти.

Цветан Цветанов допълни, че сделката е можела да бъде финализирана и в мандата на Данаил Кирилов, защото е имало инвеститорски интерес, който е бил с възможност да се закупи този имот за 20 милиона евро.

Областният управител: Казусът е поставен некоректно

От своя страна областният управител на София Веселин Пенев обясни, че казусът е поставен некоректно „по чисто политически и предизборни причини”.

"Имотът по никакъв начин не може да бъде отнесен към каквато и да е пазарна цена и да бъде търгуван. Цената е такава, каквато е изчислена от експертите по Закона за държавната собственост. Същинската сделка за придобиване на сградите се е извършила по времето на Асен Гагаузов и управлението на Сергей Станишев”, заяви областният управител на София пред Нова телевизия.

От документите обаче става ясно, че заповедта на Министерски съвет по отношение на имота е от 12 август 2005 г. Тогава регионален министър е все още Валентин Церовски. Асен Гагаузов влиза в длъжност няколко дни по-късно – на 17 август.

"Не може по такъв некоректен начин да бъдат поставяни въпросите за собствеността. След като търговският субект е станал съсобственик с държавата, тя няма абсолютно никаква възможност да използва терена, както и да го търгува. Единствената възможност на държавата в момента, за да направи нещо, е да излезе от тази съсобственост на базата на някаква цена”, поясни още Веселин Пенев.

"Сега у хората се създава впечатлението, че се дава нещо на безценица, което не е така. Категорично това е абсолютна лъжа и това ще бъде доказано без никакъв проблем", категоричен бе Пенев.

Гагаузов: "Доброто" и "лошото"

Ако тогава (2005-а) "лошото" правителство на Сакскобургготски предприема ход да извърши замяна, като дава 16% от въпросните "Царски конюшни" и взема самостоятелен имот на стойност 1 850 000 лв. защо сега "добрият" областен управител от Реформаторския блок продава 84% - повече от 5 пъти повече за 600 000 лева, вместо 9 500 000 лв., колкото би трябвало да вземе, ако ползва същата оценка, каквато е ползвал кабинетът "Сакскобургготски" и ощетява по този начин държавата с над 8 500 000 лв." Това коментира пред "Фокус" Асен Гагаузов.

"Доколкото се спряга моето име - такава е процедурата. Министърът на регионалното развитие, като разпоредител с държавната собственост, последен подписва самия договор за размяна. Но преди това е взето решение от Кабинета "Сакскобургготски" и министър Церовски е подписал заповедта за замяната", каза още Асен Гагаузов.