Той припомни, че е отправил същия апел още през юли миналата година.
"Българските граждани трябва да знаят дали ги управлява премиер, който има намерение да изкара целия си мандат, или има амбицията да се премести на президентския стол. Този въпрос днес е още по-актуален", заяви Местан, цитиран от БТА.

Преди няколко дни министър Цветан Цветанов съобщи, че едно от трите имена, които ГЕРБ обсъжда за кандидат-президент, е самият Борисов. Той не отрече, но и не потвърди, заяви само, че името ще бъде обявено чак през август, при положение, че изборите ще бъдат най-вероятно в края на октомври.
Вчера президентът Георги Първанов коментира, че това би било твърде късно, а днес лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че щом управляващати чакат до последния момент, най-вероятно именно министър-председателят ще е кандидатът им, който е и единствената им надежда.

Самият Борисов заяви пред журналисти следното: "Щом всички считат президентския пост за бягство (опозицията го обвини в това - бел. ред.), защо ме питате дали дебатът през август е закъснял?"

Другият заместник-председател на ДПС Христо Бисеров коментира, че  евентуална номинация на премиера наистина може да се определи като бягство, особено ако бъде направена в последния момент. И според него той час по-скоро трябва да каже какви са намеренията му, защото в него е концентрирана властта

Помолен да коментира друго изказване на Борисов, че е нормално всички партии да издигнат лидерите си за поста на държавен глава, че тези думи не са "хвърляне на ръкавица".
"Това може да стане само в ситуация, в която премиерът обявява своята кандидатура и тогава призовава останалите лидери да направят същото. В противен случай думите му ще означават хастар на ръкавица", каза Бисеров. 

Лютви Местан заяви още, че ако ДПС реши да издигне собствен кандидат, както вече заявиха, че е възможно, то това би станало в името на национална визия за развитието на страната, поне до 2020-та година. Екип на ДПС вече работи в тази посока, негов ръководител е лидерът на партията Ахмед Доган, уточни заместникът му.

Местан коментира в шеговит тон, че дебатът дали кандидат-президентът да бъде мъж или жена не е по същество.
"Естествено е, че ще бъде мъж или жена. Остава сега ние да се включим в този недостоен, опорочен разговор за президентския вот с идеята, че ние пък сме затруднени в решението си, защото търсим някой, който да отговаря едновременно и на двете качества – да бъде и мъж и жена едновременно", иронизира той изказване на Цветанов, който съобщи, че избраникът на ГЕРБ ще бъде мъж или жена.