Това става ясно от стенограмата от днешното обсъждане на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2011 г. в Министерски съвет.

На него министрите решиха, че от 1 януари вноските за работещите при условия на първа и втора категория труд ще постъпват в солидарен фонд за ранно пенсиониране под управлението на НОИ. Активите от професионалните фондове ще преминат под управлението на новосъздадения фонд. Към момента професионалните пенсионни фондове са натрупали активи за над 465 млн. лева.

"В частните пенсионни фондове около 20% от парите отиват за разходи. Там са скъпи коли, там са скъпи секретарки също така. И това харчи много пари", възмущава се министър-председателят.
Той обяснява, че това го знаят синдикатите и се знае по принцип. Няма политическа воля, защото това са големи частни пенсионни фондове и рискът да почнат да ни натискат от големите държави, силните държави в Европа, е голям, смята Борисов.

Той прогнозира, че ако от януари 2011 г. се изпълни законът и частните пенсионни фондове започнат да изплащат пенсии, "те ще могат да платят по около 50 лева към пенсията на миньор, защото има толкова натрупани". Сега като дойдело време за изплащане на пенсии, само отлагали, смята премиерът.
 
По време на заседанието финансовият министър Симеон Дянков пък обяснява как правителството на Тройната коалиция е отлагало изплащането на пенсии от частните пенсионни фондове през 2006, 2008 г. и месец преди изборите в 2009 г.
"Според мен има достатъчно време и достатъчно желание в Националния съвет за тристранно сътрудничество вместо да се отлага това решение за още 1 година, то да се вземе до края на тази година", посочва Дянков.
Затова той предлага кабинетът да приеме Закона за бюджета на ДОО, но да не отлага с една година този срок.

Пълната стенограма на днешното правителствено заседание е качена на сайта на Министерски съвет.