"Преди една седмица във Виена имаше конференция. Там комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че „Южен поток” е приоритет на ЕС, както и „Северен поток”. Те нямат нищо против „Южен поток”. А „Набуко” е приоритет, защото има друг източник, в случая това е Азербайджан. Имаме пълна подкрепа от президента Барозу. Казахме им - ако искате да участвате, ЕК да заповяда и да започваме строителството на „Набуко” от територията на България. Днес президентът Барозу ми потвърди, че този приоритет ще бъде подпомогнат", каза Борисов.

В края на май българският парламент ратифицира Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето.

Премиерът каза още, че на 9 ноември руският държавен глава Владимир Путин ще дойде у нас и тогава ще бъде стартиран и “Южен поток”.

"На 9 ноември заедно с президента Путин ще започнем „Южен поток”. Той ще дойде, такава ни е уговорката. Така че – България ще има възможност да взима своите такси в следващите поколения и от двата потока. Двата проекта ще се строят почти едновременно, ще се създават работни места и ще гарантират диверсификация на доставки на газ.", добави Борисов.

Преди няколко дни обаче руският вестник Комерсант съобщи, че официално потвърждение от руска страна за посещение на Путин в България все още няма.