И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на посещението си на гранично контролно-пропускателния пункт (ГКПП) "Капитан Андреево". Това е и начало на проект на Агенция "Митници" за разширяване на всички ГКПП, започнахме взаимодействие с република Турция, допълни той.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Служебният премиер изтъкна доброто взаимодействие между България, Турция и Гърция по повод работата на тристранния комуникационен център на пункта, предаде БТА.

От миналата година до сега 70%, че и повече са спаднали опитите за нелегално преминаване на границата и това е благодарение на съвместните усилия на три държави, допълни той и каза още, че в турската област Одрин са 90% по-малко.

Усилията трябва да вървят съвместно - както за намаляване на нелегално пресичане на границата, така и за увеличаване на икономическото сътрудничество между държавите и нормалния начин на преминаване на границата на туристи и граждани, каза още Димитър Главчев.

Той поясни, че се предвижда разширение на "Капитан Андреево" - както на самия пункт, така и изграждане на втори терминал малко по на-север, който да отделя трафика в посока Румъния или така наречения вертикален коридор север-юг.

Снимка: БТА

Другото направление е да се разшири вторият пункт - "Лесово" - "Хамзабейли", с изграждане на навеси, повече ленти за преминаване, контролни везни и системи за дезинфекция.

Можем да обобщим, че и трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, което е началото и един добър пример за всички пунктове на България. Ако само тук разширим, задръстване ще се появи при Румъния - "Дунав мост" 1 и 2, или при Сърбия, отбеляза още Димитър Главчев.

Калин Стоянов: Ситуацията преди изборите е под контрол

Общо 263 сигнала са постъпили в структурите на Министерството на вътрешните работи (МВР) до момента за изборни нарушения и евентуален купен вот. Това съобщи на граничния контролно-пропускателния пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти.

Той уточни, че по сигналите са образувани 83 досъдебни производства. Министърът обобщи, че като цяло ситуацията преди провеждането на изборите на 9 юни е под контрол.

"За момента всичко върви спокойно, защото тази година предприехме много по-рано всички необходими мерки, а именно пристигането на бюлетините в съответните места под охрана", допълни Калин Стоянов.

Той посочи още, че от МВР са набелязали рискови пунктове, на които ще има по-засилена охрана по време на изборите.

Стоянов, заедно със служебния министър-председател Димитър Главчев и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова посетиха граничния пункт днес. Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Снимка: БТА