В световния ден на околната среда президентът Румен Радев днес отказа да коментира политически въпроси, но по темата на деня - екологията, заяви, че зелената сделка е баланс.

"Въпросът е по какъв път ще вървим, така че да опазим нашата природа чиста, наистина децата ни да живеят в една прекрасна околна среда. Но е много важно, и аз съм го отстоявал винаги на Съвета на Европейския съюз - пътят, по който ще достигнем до там, защото в същото време ние не трябва да губим конкурентоспособност, не трябва заради някакви такива инициативи да се понижава жизнения стандарт на населението. И също така трябва да има устойчивост на професионалната заетост на хората, това е изключително важно. Така че Зелената сделка за мен е баланс. Хем наистина да вървим към климатична неутралност, но не и на всяка цена, не и на скорост, на която не можем си позволим и не можем да се справим", каза Румен Радев.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Държавният глава бе в Университетската ботаническа градина в Балчик, където бе отбелязан Световният ден на околната среда.

"Природните ресурси на земята са ограничени и трябва да се отнасяме много внимателно с тях. Когато ние нямаме възможност сами да си сложим спирачка, а експлоатираме природата по най-безобразен начин, да замърсяваме, да се отнасяме небрежно с нея, да изгубим баланса, тогава резултатите са изключително лоши",  каза в приветственото си слово президентът.

Снимка: БТА

"Наскоро гледах един филм за Чернобил. Там природата процъфтява, защото го няма унищожителят с неговото вредно въздействие. Човекът, ако постъпва неразумно към природата, може да бъде по-страшен и от радиацията. Това е изводът, които всички трябва да си правим. Нашата природа не е въздухът, който дишаме, не е само земята, която ни храни, не е само водата, която пием. Нашата природа е олицетворение на нашето отношение към бъдещето. Аз ви призовавам не само в днешния ден, да си даваме сметка като едни разумни граждани на България, че трябва да се отнасяме изключително внимателни към нашата природа. България е най-прекрасната страна. Ние имаме най-прекрасната страна, ние сме дарени от Бог с тази прекрасна земя. Пожелавам всички ние заедно да пазим нашата България", завърши президентът.

Снимка: БТА

Събитието в Университетската ботаническа градина в Балчик бе организирано съвместно със Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" и Община Балчик и в него участваха още служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров, служебният министър на образованието проф. Галин Цоков, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, кметът на Балчик Николай Ангелов, представители на изпълнителната и на местните власти и ученици от региона.

Снимка: БТА

Румен Радев заедно с ректора и кмета засадиха фиданки на бяла бреза.

Снимка: БТА

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни от 1973 г., като целта е чрез различни инициативи да се фокусират усилията за опазване на природата.