Протестиращите вдигнаха пътната блокада на международния път Русе-Свиленград в района на "Брикел" край Гълъбово. Това стана след като служебният премиер Димитър Главчев и регионалният министър Виолета Коритарова донесоха на протестиращите разрешителното за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец и разкриха, че строителната техника ще пристигне още днес.

"Неслучайно сме тук. Исках лично да се убедя какъв е проблемът и да видя, че стартира всичко, което и на документи вече е възможно", каза служебният премиер Димитър Главчев пред протестиращите.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова каза, че днес разрешението за строеж е факт. В петък ще бъде в Държавен вестник, от вторник имаме фронт за работа, и ще започне ремонтът, доабви тя. По думите й ремонтът е с продължителност 540 дни, за приблизително 20 млн. лева, участъкът е 15 км и 700 метра.

На въпрос има ли възможност отново да спре този проект Коритарова отгвори с "не". Попитан за съдбата на "Марица изток", Главчев каза, че гледа оптимистично, предаде БТА.

Пътят беше затворен вчера сутринта oт жители на гълъбовското село Обручище. Недоволството е във връзка с обещания от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) основен ремонт на 15,7км от път III-5504 Мъдрец-Искрица-Медникарово - Обручище, който трябваше да започне през първото тримесечие на тази година, заяви инж. Тенчо Кайряков, председател на Инициативен комитет "Обручище завинаги", който е организатор на протеста.

Протестиращите настояват за започване ремонта на републиканския път, който е в тежко състояние, с изровени дупки из цялото платно, компрометирани мостови съоръжения.

Всеки ден по този път се пътува към рудник "Трояново" 3, към ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и други частни фирми. Над 1000 автомобила, около 30 автобуса и изобщо хиляди работници и граждани пътуват по посочения маршрут. Товарният трафик от посочените предприятия също е много голям, каза още Кайряков. Настояването ни е да получим разрешителното за строеж, добави той.

След полученото уверение от Главчев и Коритарова, председателят на инициативния комитет "Обручище завинаги" обяви, че пътната блокада в района на международния път Русе - Свиленград в района на Брикел ще бъде вдигната днес в 16:00 ч.