Това каза премиерът Бойко Борисов в приветствието си към участниците в първата за тази година среща на Комитет Набуко, цитиран от Агенция „Фокус”. Според борисов, ЕК е доста сериозно ангажирана, тъй като "Набуко" е изваден като основен приоритет.
Това е алтернативата, това е възможността за истинска диверсификация, каза Борисов.

„Които искате, добре дошли сте, участвайте във финансирането и в изграждането. Които не искате, защото рано или късно, „Набуко” ще тръгне – тогава ще ви продаваме скъпо. Сега сте добре дошли, в средата на 2013 г. да стартираме изграждането на „Набуко” на територията на България", заяви българският премиер.

България е един от моторите „Набуко” да се случи. В средата на годината ще започне строителството на 444 км на наша територия, каза още той и добави, че страната ни е готова с всички документи.

„Ние ще го направим. Всички, които не на думи, а на дела искат да участват в този проект – 2011 г. , президентът Барозу, президентът Алиев (на Азербайджан) казаха - това е пътят, по който ще върви газът. Няма какво да чакам повече – да харчим само пари за администрация, за срещи – много години се прави това. Дори се разколебаха големи компании в сериозността на проекта „Набуко”, а ние искаме той да се случи. Очаквам юни месец да строим заедно”, каза още Бойко Борисов.

Заседанието е под председателството на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Във форума участват правителствени делегации от Австрия, Румъния, Унгария и Турция, представители на компаниите – инвеститори, Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, ЕБВР, ЕИБ, МВФ и други. Очаква се на срещата  консорциумът "Шах Дениз II" да подпише споразумение за участие в проекта "Набуко".

На 18 януари се очаква да се подпише споразумение за придобиване на 50% от акциите на „Набуко Интернешънъл” от акционерите в „Шах Дениз 2”.  До 30 юни  се очаква консорциумът да вземе решение за маршрута на газопровода. Следващата среща по проекта ще се състои в средата на март в Унгария, каза Делян Добрев. Тя е с цел за спазване на сроковете, каза още той. По думите на министъра ОМВ ще увеличи участието си в проекта.

Намерението е с проекта "Набуко" да се достави азерски газ през Турция до Централна Европа. Той се смята за конкурентен на руския 'Южен поток", в който България също участва. Много от компаниите обаче, които първоначално заявиха участие в "Набуко", се разочароваха. Те смятат, че проектът ще е ниско ефективен. Само преди месец Турция намекна, че може да се оттегли от проекта за газопровода. Германският енергиен концерн Ер Ве Е (RWE) вече обяви, че се оттегля от участие.