Това заяви министърът по Европредседателството Лиляна Павлова по повод горещия въпрос от последните дни - ще експулсира ли България руски дипломати заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

Според Павлова действия трябва да се предприемат след задълбочен анализ на фактите и обстоятелствата.

„Премиерът Бойко Борисов не иска да взима решения под натиск на когото и да било по темата, важно е да бъде взето решението, когато имаме обективни данни и информация, когато знаем какво точно се случва. Утре е много важен ден, всичко зависи от данните, с които разполагат службите. Ще разговаряме ис посланика ни в Москва. Към момента позицията ни е балансирана - съпричастни сме с Великобритания. На този съвет ще присъстват министри, представители на президента и представители на службите”, коментира тя пред bTV.

Утре сутринта Борисов свиква Съвета по сигурността към Министерски съвет и се очаква страната окончателно да реши ще се присъедини ли към вече около 30 държави, които изгониха руски дипломати. Засега той само привика посланика ни за консултации.

По-рано днес военният министър Красимир Каракачанов коментира, че позицията на премиера е изключително балансирана и той я подкрепя.

"Към момента позицията на България е да се въздържи от обявяването на дипломати за персона нон грата. При постъпване на друга информация, която може да промени аргументацията на правителството, ще бъдете информирани своевременно", подчерта вицепремиерът.

Колегата му Валери Симеонов добави, че докато няма доказателства за вината на Русия, не е редно да се заема позиция, едва ако бъде категорично установена такава, тогава може да предприемем действия.

Междувременно говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова заяви, че разпространеното от Лондон "доказателство" за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал е тотална световна фалшификация. Тя призова, ако България има някакви данни по случаи, да ги даде.