"Трябваше да се съберат достатъчно доказателства, за да може да се говори със степен на вероятност и в това отношение разчитаме много на ливанския народ, в смисъл на ливанското правителство, на Канада, на Австралия, на всички, в които по един или друг начин въпросните лица са минали, стояли там, идвали в България, сменяли паспорти и доказано са свързани тримата помежду си", коментира в Брюксел Бойко Борисов, който е на заседание на Европейския съвет, предаде БНР. 

Брънката, която му липсвала, била третият човек.
"ДНК-то му върху шофьорската книжка на един от извършителите ми даде основание да позволя вече с определена степен на вероятност да се съобщи информацията, която и вие самите настоявахте месеци наред да разберете", обясни той пред журналисти.

При пристигането си за Европейския съвет Борисов заяви, че не се предвиждат обсъждания по темата за атентата в Бургас и участието на Хизбула, но че ако му бъде поискана информация е готов да я даде на колегите си.
По-рано днес ГЕРБ отхвърли предложението на Синята коалиция премиерът да бъде изслушан в парламента заради обявяването, че Хизбула вероятно стои зад атентата.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев заяви, че посочването на групировката Хизбула от министър Цветан Цветанов е станало с разрешение на главния прокурор.
"Изявлението, което вътрешният министър направи, се опира на доказателства и оперативни данни", каза пък главният прокурор Сотир Цацаров. Той обаче отбеляза, че решението за оповестяване на подобна информация е политическо и е взето след Консултативния съвет по национална сигурност, на който главният прокурор не присъства.
Самият Цветанов пък заяви, че институционално няма абсолютно никакво разминаване.  Той каза, че "обоснованото предположение" за Хизбула е било налице още в средата на януари, а докладът от разследването на атентата е с "постоянно променящи се данни" и не е бил изпратен в президентството преди заседанието на КСНС.

В. "Преса" цитира прессекретаря на държавния глава Мария Иванова, че на заседанието не е приемано становище по тази тема.
Шефът на пресцентъра на „Дондуков“ 2 Веселин Нинов пък допълва, че КСНС не може да излиза със становища по незавършени следствия.