По-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че очевидно президентът и главният прокурор се разграничават от позицията, че ливанската шиитска групировка е замесена. След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) Плевнелиев заяви единствено, че разследването продължава и само компетентните органи могат да обявят кой стои зад терористичния акт.

"Това, което се случи на КСНС, беше изцяло в рамките на Конституцията и законите на държавата. Нещо повече, министърът на вътрешните работи имаше специално разрешение от главния прокурор, за да може да посочи съответните факти и доказателства", каза обаче днес пред журналисти държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че многократно е призовавал напредъкът в разследването да бъде посочен пред гражданите и партиите. 
"КСНС излезе със становище - всички членове бяха запознати с фактите и доказателствата по разследването, знаейки, че то не е приключило, но видяхме, че то има голям прогрес. Видяхме ясни доказателства и резултати, да, те са секретни, но ние ги видяхме съобразно правилата", добави Плевнелиев, като подчерта, че категоричното му становище е, че първо трябва да бъдат показани фактите и доказателствата, такива каквито са.

Той допълни, че е свършен огромен обем работа, и то от българските служби и компетентни органи. Според него, от това, което е видял, 90% от работата е свършена. "Това е всяка камера по Черноморието, всеки километър по пътищата на Северна България", похвали ги президентът.

Той обърна специално внимание и излезе с призив - да спре политизирането и партизирането по този казус, защото става дума за национална сигурност.
По думите оттук нататък очаква от партиите и всички останали да подкрепят службите, за да си свършат работата докрай.
Категорично заявявам, че като президент подкрепям усилията на изпълнителната власт и на компетентните органи да стигнат докрай, подчерта Плевнелиев и им благодари, че са показали напредъка.

Държавният глава беше категоричен, че не става дума за натиск от когото и да било, а за обективен процес.
"По същия начин можеше да бъдат обвинени, че не посочват хода на напредъка. Аз многократно помолих и подкрепих усилията на компетентните органи да посочат междинния напредък, не заради Брюксел или Вашингтон, а заради българските граждани. Съжалявам, че някои партии политизираха това", заяви Плевнелиев.
Той отбеляза още, че Европол застана зад резултатите от българското разследване.

Днес обаче в. "Преса" цитира прессекретаря на държавния глава Мария Иванова, че на заседанието не е приемано становище по тази тема. Шефът на пресцентъра на „Дондуков“ 2 Веселин Нинов пък допълва, че КСНС не може да излиза със становища по незавършени следствия.

Преди Плевнелиев и главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че изявлението на вътрешния министър за Хизбула се опира на доказателства и оперативни данни. Той обаче подчерта, че те не могат да издържат в съда.
Цацаров добави, че решението за оповестяване на подобна информация е политическо.

Самият Цветан Цветанов бе попитан от журналисти какво би казал за това, че президентът се е разграничил от споменаването на Хизбула.
„Не бих могъл да коментирам подобни материали, защото не кореспондират с истината. Самият факт, че обявяването на цялата информация в присъствието и на президента, и на премиера, означава, че институционално няма абсолютно никакво разминаване в това, което е направено от мен, защото аз съм изразил позицията на българското правителство относно разследването и етапа му”.

Той обяви още, че обоснованото предположение за връзка на Хизбула е станало възможно в средата на януари и даде още малко подробности около извършването на атентата.

ГЕРБ отхвърли предложението на Костов премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента.

Анкета: Застрашена ли е България?