"Много трябва да го е срам това момче", заяви вчера министър-председателят по адрес на кандидата за вицепрезидент на БСП, след като откри ремонтираната сграда на училището по полиграфия и фотография.

"Сутринта за първи път се заслушах в клипове (предизборни - бел. ред.), между другото, защото винаги това ми се е струвало голяма глупост. Заслушах се в Стефан Данаилов, говореше такива лъжи. Първо, бюджетът на здравеопазването е три пъти по-голям от бюджета на МВР. Представяте ли си, този човек е бил 4 години министър. 4 години този човек е слушал приемането на бюджета. Той тогава е бил горе-долу същият бюджет за МВР – на неговия приятел Румен Петков, и на здравеопазването", е заявил вчера пред министрите на правителственото заседание Борисов, става ясно от  публикуваната стенограма.

"Сега открихме ремонтирания "Юлиус Фучик" – техникумът, някои може да го знаят. Не можете да си представите в какво състояние беше, без мазилка, просто беше смазан. Откакто е построен, не е правен ремонт. Сега го санирахме, нови зали, нови класни стаи, отвън, отвътре, дворове. А този техникум – полиграфическата гимназия, както сега се казва, е пряко подчинена на министъра на културата. Сиреч, Стефан Данаилов това му е било работата - да го направи, при бюджетен излишък над 3-4 милиарда. Ама много ме е срам от това, което прави този човек. Това е точно приказката – на стари години да се омаскариш", добавя премиерът.

"Един гениален артист, любимец на всички, на стари години да те вкарат в предизборна схема, защото тяхното е схема… Защото той и днес казва, че щял да продължи да снима филми. Ама чакай, ти или си артист, или си вицепрезидент, или си министър, или си еди-какъв си. Щял да продължи да снима филми и сиреч аз съм тук само да излъжа хората да гласуват за Калфин, пък после си отивам пак да си снимам…(продуцентите на сериала "Стъклен дом" съобщиха, че Данаилов се завръща на екран на 31 октомври, веднага след балотажа на изборите - бел. ред.) Много го било срам!? Ама много ни е срам от вас, защото лъже", категоричен е Борисов.

Той намесва и настоящия президент Георги Първанов, който бе избран като кандидат на БСП.
"А нима тази… как беше – Коледата на Първанов, Българската коледа, нима не събират пари със SMS-и и какво лошо има?! Първанов всяка година събира по милион, милион и нещо и след това ги даряват на болници, за кувьози, какво ли не. Сиреч, той самият пряко е участвал сигурно в инициативите на Първанов, ако се провери – ще се намери. А и толкова пари даваме за здравеопазване – 3,25 милиарда – рекордно, повече от тогава, когато е бил той министър. Просто трябва да им се казват точните думи – лъжци, лъжете, лъжете и мамите. Това трябва да им казвате. Това са лъжци, излиза и лъже хората и вика – как ще има по-голям бюджет на МВР от здравеопазването. А то е точно обратното – за здравеопазване три пъти е по-голям. И ако се обясни, че огромната част – 90%, отиват за заплати на полицаите…", възмущава се Бойко Борисов.

Борисов поздравява министъра на културата Вежди Рашидов за направеното в гимназията и му заръчва заедно с новия строителен министър Лиляна Павлова да потърсят някоя държавна фирма, която да изгради още един етаж или да направи "лека конструкция", където да си сложат машините.
"Защото има огромен наплив от деца. Това е модерна професия. Вежди,  да го поемеш това, да видиш да им помогнем, защото директорката няма да се справи. Да направим едно проектче и вече за следващата година да почнем да се мъчим да го финансираме", разпорежда премиерът.

Отговорът на Стефан Данаилов
От БСП разпространиха съобщение, в което се казва, че Стефан Данаилов е инвестирал над 89 млн. лв. за училищата по изкуствата по времето, в което е бил министър.
Мислех, че премиерът Бойко Борисов е мъжко момче, но явно съм се излъгал. Чух как толкова си е изпуснал нервите при поредното рязане на ленти на нещо започнато от друг, че чак ми е направил комплимент - наричайки ме „това момче”, за което му благодаря. По-лошо е, че някой от екипа му е подал грешна информация и той показва за вярно желаното - без да се съобразява с истината. Не аз, а публикуваните в отчета на правителството на тройната коалиция цифри говорят съвсем друго”, коментира самият Данаилов.

Наред със списък от ремонтирани 15 училища по изкуствата, Данаилов отговаря и за въпросната Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография.
"Направихме проект в два етапа. Първият бе основен ремонт на сградата с лаборатории и кабинети, където се усвоява основната им професия за 200 000 лв. Закупихме съвременна техника „Хайделберг” за обучение на бъдещите полиграфисти за 500 000 лв. Вторият етап включваше основен ремонт на сградата с учебните класни стаи, но времето не ни стигна … а и нямахме навика на всеки етап да режем лентички с фанфари", обяснява бившият министър на културата.