Борисов поздрави екипите на МВР, ДАНС и Европол за добрата работа по специализираната операция "Еврото", при която миналата седмица 4-ма души бяха задържани с 200 000 фалшиви евро и заготовки за още 500 000 банкноти менте.

"За съжаление, имах доста неудобната ситуация да обяснявам, че като държава похарчихме пари и на българския, и на европейския данъкоплатец през 2003- 2004 година, когато задържахме тази група, която е най-опасната в Европа и която прави перфектни копия на европейската валута, но те бяха осъдени на 3 г. условно с, разбира се, много тежък изпитателен срок от 5 години, който вече е изтекъл, и аз не мога да обясня защо са осъдени условно", заяви още министър-председателят, който за пореден път критикува съда у нас за липсата на ефективни присъди.

"Машина "Хайделберг", която печата това, е върната на собствениците. Няма как да обясня това на директора на Европол. Ако не бяхме дошли ние на власт, да ги спрем, те щяха да отидат и в други държави", добави той.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също присъства на срещата в Министерски съвет, съобщи, че по всяка вероятност експертизата, която ще бъде направена допълнително, ще докаже, че сме сред „производителите” на най-хубавата фалшива банкнота от 500 евро.
"Това обаче не е повод за гордост", каза Борисов.

Премиерът коментира и доклада на Европол, излязъл неотдавна, според който големи пратки кокаин минават през пристанище Варна на път за Западна Европа.
"Питат ме за Варна като кокаинова врата на Европа. Има бум на различни пътеки и пътища, по които да се разпръсква кокаинът и Варна е една от тях. Преди десетина дни българските служби при съвместна операция с френските им колеги заловиха 460 килограма кокаин", изтъкна той и добави:"Все пак, като чуя "congratulation", ми става достатъчно мило и достатъчно за тези, които искат да отстраня министър Цветанов като наказание. Тази дума ми е като мехлем".

"Българското участие е едно от най-добрите в Европа по отношение на борбата с фалшификацията на евро", каза самият Роб Уейнрайт.
Той заяви, че не е в позицията да коментира съдебната система в България, но изтъкна, че една "силна, категорична ответна реакция на съда би била важна предпоставка за справяне с престъпността".
"Много е важно съдебната система и полицейските органи да работят съвместно, като екип, за да разбият организираната престъпност", добави той.

По-рано днес беше разпространен доклад на Европейската асоциация на съдиите, в който те критикуват Цветан Цветанов за нападките му срещу съда. В него се казва, че "нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и обвиненията на вътрешния министър за корупция и липса на компетентност на съдиите, излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.