"България и Румъния изпълниха условията за влизане в Шенген, трябва да ги стимулираме като ги приемем в свободната зона.
Ако човек е спазил правилата, той трябва да премине към следващото ниво. Ние ще работим изключително активно, за да може България да получи шанса, за който толкова активно работи - членството в Шенген", каза още датският премиер, цитирана от БГНЕС.
Тя обясни, че страната й е загрижена за безопасността на Европа и не среща никакви трудности да препоръча разширяването на Шенген и присъединяването на България.

Дания поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2012 г.

Борисов разказал на Хеле Торнин-Шмит за всички мерки по запазване на фискалната дисциплина, които са предприети в България.
"Помолих премиера на Дания не само да има наказание за държавите в ЕС, които не спазват ограничението за бюджетния дефицит, които не са финансово дисциплинирани, но да има бонуси за тези, които спазват дефицита", разказа Борисов след срещата.
Премиерът не настоява за първи път, че трябва да се направят стимули за държавите в ЕС, които се справят добре и са дисциплинирани.

По думите на датския премиер това, което се обърка в европейското сътрудничество е, че не всички страни спазвали правилата.
"Макар, че България не е една от богатите страни в Европа, тя спазваше правилата и аз мисля, че трябва по някакъв начин да получи стимул за това. Ние искаме инструментите в ЕС да водят до изпълнение на правилата и аз останах с впечатление, че това е приоритет, който високо се оценява от премиера на България", призна тя.
Дания е извън еврозоната.

По време на срещата Борисов надцени силата си, докато се ръкостискаше с Хеле Торнин-Шмит, което пък развесели и двамата (вижте снимката в галерия).