Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали ще бъде удовлетворено искането на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за допълнителни 21 млн. лв. към бюджета за здраве, предадоха БТА и "Фокус".

Премиерът и министъра откриха заедно обновеното отделение по нуклеарна медицина в столичната болница "Св. Иван Рилски".
"Преди 10 години бюджетът на здравеопазването за България е бил 1 милиард. лева. В рамките на десет години се е увеличил в рамките на 3 милиарда", допълни Борисов.

От своя страна Атанасова изрази надежда увеличението на средствата да се реализира поне при Фонда за лечение на деца.
"Тези 21 млн. лв., които поисках, са по няколко пера и се надявам да има средства за Фонда за лечение на деца, тъй като там са необходими наистина допълнителни средства", каза тя.

По думите й становището на министъра на финансите Симеон Дянков, а и на премиера Борисов, е, че за капиталови разходи следва да се ползват възможностите, които дават оперативните програми. Атанасова добави, че в общинските болници имат много сериозно забавяне в използването на европейските средства - около една година, а имат 24 месеца за реализацията на проектите.

В обновеното болнично отделение вече работи една от най-съвършените гамакамери в света, каза още Борисов, като уточни, че тя дава с 40 на сто по-точна диагноза. Апаратът струва 2,4 млн. лв., като 50 на сто от финансирането е осигурено чрез безвъзмездна финансова помощ по проекта "Технологично обновление на отделението по нуклеарна медицина" по оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика - 2007-2013 г.", съфинансиран чрез Европейския фонд за регионално развитие.