"Когато новият широкоплещест премиер на България Бойко Борисов взе властта, той обеща да изкорени организираната престъпност. Но човекът, наричан Батман, сега е тестван от слабата съдебна система, която този месец произведе оправдателни присъди за двама мъже, считани за глави на престъпна група, и пусна от ареста друг, смятан за криминален бос", започва изданието, цитирано от КРОСС.

Златомир Иванов е описан като „много татуиран мъж към края на 30-те", обвинен в убийство и трафик на дрога. Той е под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища. След това съдът насрочи ново дело, защото един от съдебните заседатели бе арестуван за детска порнография.
"Това е последното от редицата оправдавания и снизходително отношение към хора, обвинени, че са част от организирана престъпност, в държава, поела ангажимент да изкорени корупцията, за да спечели членство си в ЕС през 2007 г.", коментира "Ню Йойрк Таймс", който не пропуска да отбележи, че знаковите дела са се превърнали в арена, където се води битката между изпълнителната и съдебната власт, а досега осъдителните присъди за организирана престъпност няма.

"Светът на българските мутри също е неспокоен. Вестници писаха, че подземна банда дава 400 000 евро за главата на премиера Борисов, чиято сигурност бе затегната. Заплахата дойде само два дни след като съдът в Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви, обвинени в тарторство на банда за измами и рекет. Случаят бе под зоркото око на европейските власти и премира, който го обяви за „тест за нацията". Братя Галеви са бивши полицаи и станаха нарицателно за „галевизацията"- възможността престъпниците да действат безнаказано и да манипулират българската държава, политиците, общинските и съдебните власти", пише още вестникът.

В статията се припомня, че двойката бизнесмени е станала популярна през 2008 г., когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков призна, че се е срещал с тях. По-късно полицията обискира домовете и офисите им, а те бяха арестувани, но след това пуснати, за да участват в изборите и да станат депутати. Законът позволява на кандидати за избори да преустановят съдебните процеси срещу тях по време на кампанията. Така направи и Александър Томов, известен с действията си в ЦСКА и „Кремиковци", отбелязва още изданието.

"Всички те не станаха депутати, но остана въпросът какво щеше да стане, ако бяха станали? Адвокатът на Галеви Емил Василев (Велинов - б.р.) определи клиентите си като „двама бизнесмени и жители на Дупница, изправени пред всеобща завист". „Никой не харесва успелите хора", обяснява защитникът. Но Галеви са наричани „местни феодали", а журналистите, които ги разследват, се страхуват за живота си", завършва "Ню Йорк Таймс".

В същото време германският разследващ журналист Юрген Рот, който дойде в България, заяви тази сутрин пред bTV, че оправдаването на братята Галеви и Алексей Петров е като ситуация при Кафка.
"Това показва, че нещо като правен нихилизъм владее страната", коментира той. 

На въпрос дали още се чувства застрашен да идва в България, както сам заяви преди време, той отговори: "Беше ми гарантирано от сегашния вътрешен министър и тъй като му вярвам, не трябва да се боя".
Немският журналист, който преди месец бе оправдан от българския съд по делото за клевета, заведено срещу него от Румен Петков, е в страната във връзка с премиерата на най-новата му книга "Гангстерска икономика" - най-новата енциклопедия за световната мафия. Рот поясни, че с нея иска да покаже, че в Германия, в Западна Европа също има мафиотски структури и нещата там не са по-различни от тези в България.