"Да се затворят всички външни граници на ЕС за да може миграцията да става само през легалните контролно-пропускателни пунктове".

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти днес в Прага час преди участието му в срещата на Вишеградската четворка, предаде БТА.

Той определи като спекулации твърденията, че едва ли не някой му е правил забележки, обаждал му се е или е възлагал задачи.

"Разговорът с канцлера Меркел беше по мое искане, тъй като имаше напрежение с днешната среща", отбеляза Борисов и добави: "Ние с такава радост махнахме границата с Гърция, че сега да построим нова ограда. . . не ни се строи, нито е европейско, нито е демократично".

По думите на Борисов в същото време имаме проблем, защото ние реално сме шенгенска държава, а нашите съседи не си изпълняват ангажимента.

Затова именно Вишеградската четворка заслужава поздравления, че слага темата на дневен ред и по-остро настоява за незабавни мерки от страна на Гърция, заяви още Борисов.

След среща днес с чешкия премиер Бохуслав Соботка Борисов заяви, че бежанският въпрос засяга ЕС като цяло и следва да се намери общоевропейско решение - със съвместни усилия и в дух на разбирателство.

Виктор Орбан: ЕС се провали с политиката в миграционната криза

Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че политиката на Европейския съюз за излизане от миграционната криза се е провалила и подчерта, че Унгария няма да приеме разпределение на бежанци с национална квота, съобщи Ройтерс.

"Брюксел иска да пусне нелегални мигранти на територията на ЕС и после да ги разпредели по задължителни квоти", каза Орбан пред парламента.

"Това е брюкселският план за уреждане на кризата. Унгарското правителство на приема този план", каза той и допълни, че тази година миграционният натиск само ще се засилва и Европа ще стане беззащитна и слаба.

Орбан каза пред парламента, че Унгария може да засили охраната на своите граници заради мигрантите, предаде ТАСС.

Според австрийската информационна агенция АПА може да става дума за строителството на ограда на границата на Унгария с Румъния.

Унгарският премиер призова депутатите да поддържат мерките, които трябва да защитават страната и да я предпазят от терористични актове.