Важно е всякакви действия в областта на справянето с миграционната криза да бъдат предприемани в сътрудничество с гръцките власти и Фронтекс, чиито представители се намират на македонско-гръцката граница.

Виждането на Европейската комисия е, че е необходимо управление на границите, а не тяхното затваряне, заяви на пресконференция говорителят на ЕК Тове Ернст в отговор на въпрос, свързан с днешното заседание на Вишеградската четворка в Прага, предаде БТА.

Европейският отговор на миграционната криза е отговор на всички 28 държави от ЕС, посочи говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

Групи от хора в други конфигурации, групи държави от ЕС, биха могли да се срещат и да обсъждат специфични аспекти в рамките на европейския отговор, очертан в последните месеци, добави той.

Ще направим всичко по силите си да помогнем на държавите, изправени пред невиждано от Втората световна война движение на маси от хора. Европейският отговор на миграционната криза ще включва Гърция и няма да бъде насочен срещу нея, заяви Скинас.

В Прага днес заседават премиерите на страните от Вишеградската група (Чехия, Полша, Унгария и Словакия), на България и президентът на Македония.

Очаква се те да обсъдят подсилване на охраната на българските и македонските граници чрез включване на полиция и военни експерти от централноевропейското регионално обединение.

Вишеградската четворка предлага пътят на мигрантите, прииждащи от Близкия изток и Северна Африка, да бъде пресечен по северните граници на Гърция. Предложението предвижда да бъдат укрепени границите на Македония и на България с Гърция.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Гърция не може да защитава южната граница на Европа. Той възнамерява по време на срещата да предложи по границите на Македония и България да бъдат издигнати огради. Освен това Орбан ще настоява за изключването на Гърция от шенгенската зона.

Орбан вече призова да се изолира Гърция с ограда, като се създаде втора защитна линия по протежение на северната граница на страната с Македония и България.

България е солидарна с Гърция и няма да се съгласи да затвори границата си, става ясно от думите на премиера Бойко Борисов от разговора му с канцлера на Германия Ангела Меркел. 

След среща днес с чешкия премиер Бохуслав Соботка Борисов заяви, че бежанският въпрос засяга ЕС като цяло и следва да намери общоевропейско решение - със съвместни усилия и в дух на разбирателство.