Темата на срещата е "Стимули за икономически растеж, нови технологии и научни изследвания в България през 2012 г.", предаде БТА.

"Във време на финансова икономическа криза проблемите на всички са ясни - държавите се делят на такива, които правят бързи и ефективни реформи, и на такива, които разчитат на МВФ", каза в своето приветствие Бойко Борисов.

"България избра този път - да бъдем дисциплинирани и да не сме от тези, които чакат да ни подбутват и да ни подпомагат. Затова на Европейските съвети защитаваме изключително много Пакта за финансова стабилност, особено в неговата част за спазване на 3% дефицит и 60% таван на дълга. Затова, като финансови показатели за 2011 г. България е сред трите най-дисциплинирани държави в Европа. Това вече се отчита и от канцлера Меркел, и от президента Барозу, и във всички доклади, които има по тази тема", заяви още той, цитиран от "Фокус".
По думите му вече сме изстрадали това, което предстои на други държави, и затова можем да разчитаме на икономически растеж.

"Има спорове - дали не можем да пуснем малко повече дефицита, да похарчим повече пари. Но много от държавите, включително и бившият източен блок, направиха този експеримент и той показа, че е фатален за икономиката и финансите на всяка държава. Докато е нашето правителство на власт, 3-процентният бюджетен дефицит ще бъде спазен", категоричен бе Борисов.

„Еврото ще остане и ще бъде защитено в Европа, а това е много важно за мен, защото България индиректно е свързана с Валутния борд и ние като държава имаме интерес. Във финансово отношение България ще успее да устои”, заяви премиерът.

Ще бъде преразгледан срокът на платените отпуски на държавните служители, потвърди той думите си по темата, казани по-рано днес в телевизионно интервю, че този отпуск ще стане 20 дни.
"Няма логика да има големи отпуски, след като не се ползват. На практика в тази сфера се събират десетки хиляди дни, които не се ползват. Има парадокс, че директор на дирекция в министерство му се полагат 43 дни. Накрая, като освободим тези хора, изплащаме стотици дни платен отпуск. В частния сектор отпускът е 20 дни. Това е тема, по-която ще поработим сериозно и трябва да се направят промени", беше категоричен премиерът.

По-късно пред журналисти Борисов запита каква е логиката, ако работиш в държавната телевизия да вземаш 30 или 40 дни, а ако си в частната - 20 дни. Просто трябва да има справедливост, добави той.

"Не искам сега българите да плащат скъпа енергия от възобновяеми енергийни източници. Нищо не ни задължава сега да се присъединяваме към енергосистемата на ветрогенераторни и соларни паркове, защото сега те са скъпи", каза пред Американската търговска камара Бойко Борисов. Поставили сме си за цел до 2020 година да има 20 процента дял от електроенергия от ВЕИ и ще я постигнем, добави той.

Искаме елементите за тези паркове да са по-евтини и да се произвеждат в България, за да създават работни места, каза още премиерът. Според него не е случаен фактът, че всички големи компании се насочват към производството на зелена енергия.
"Зелената енергия се изкупува сега по 580 лева за мегавтчас, докато тази
от АЕЦ "Козлодуй" - по 42 лева за мегаватчас", посочи премиерът, цитиран от БТА.
Той допълни, че подкрепя всички инвестиции за получаване на енергия от биомаса.

"Туризмът е една от сферите, в които разчитаме България да дава добри резултати в следващите години", подчерта още премиерът. По думите му информацията от преди дни, че българската гранична полиция е задържала терористи на границата е лъжа.
"Много майсторски беше разиграно през сайтове, през журналисти, през медии, посочи той. Това касае хиляди работни места в България и приходи", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

В България има над 600 минерални извори, които са от най-добрите в света и вече има и американски компании, които инвестират и работят в България за тях, каза още той.

На деловата среща присъстваха над 200 представители на деловите среди, министри и посланици. В нейния край премиерът Бойко Борисов получи подарък, връчен му от посланика на САЩ Джеймс Уорлик - униформено яке от
Военноморската академия на САЩ
в Анаполис, Мериленд.