Това предаде онлайн изданието на "Дневник", като се позова на писмо на здравното министерство до Българския лекарски съюз (БЛС) в отговор на запитване, как точно да се изготвят листи на чакащите и кой болен трябва да има приоритет, тъй като няма регламент.

Писмото е подписано от зам.-здравния министър Иван Миланов. Той се позовава на Наредба за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.

Миланов лансира в четвъртък идеята на по-големите болници с повече хабилитирани специалисти и по-добра апаратура да се плаща повече по клиничните пътеки чрез коригиращ коефицент. Болниците ще бъдат разделени в три категории като най-високата ще е трета. Категоризацията ще зависи от наличните специалисти и апаратура в здравното заведение. Ако цената на една пътека е единица, за болниците втора и трета категория тя ще е единица плюс някакъв коефициент, обясни на медицински форум зам.-министърът.

Заради липса на средства все повече болници в страната престават да приемат случаи, които не са спешни. Касата дължи вече над 125 млн. лв. на лечебните заведения за изминалите месеци, а до края на годината също няма да им плаща на 100% за извършената дейност, а чрез делегирани бюджети.

Лекари от цялата страна излизат на ефективен национален протест пред парламента на 15 октомври. Основното им искане е адекватно финансиране на медицинската помощ.