Със специално писмо Министерството на културата призовава двете страни да постигнат споразумение за размера на възнагражденията, които БНР трябва да плаща на дружеството.

Сигурни сме, че е необходим конструктивен диалог, за да бъде разрешен проблемът, отбелязват от ведомството.

На 30 декември от БНР разпространиха позиция, в която посочват, че с настъпването на Новата година в програмите на радиото няма да може да звучи съвременна музика - причината е едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на "Музикаутор" и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него.

От радиото посочват в позицията си, че "Музикаутор" настоява за трикратно увеличение на парите, заплащани от БНР за авторски права на музикални произведения и определят това за непосилно за бюджета на БНР и не почиващо на икономическите реалности.

Генералният директор на БНР Александър Велев подчерта, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР.

БНР се ползва с четири пъти по-добри условия в договорите си с "Музикаутор". Това заявяват в позиция от дружеството относно авторските възнаграждения, дължими от БНР.

Те припомнят, че от 1 януари 2017 г. БНР няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от сдружението на композитори, автори и издатели "Музикаутор", а именно над 14 000 000 музикални произведения от цял свят.

Причината за това е, че двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения, дължими от БНР. През последните пет години БНР заплаща 1 процент от държавната си субсидия и 4,55 процента върху приходите си от реклама. Държавната субсидия се отпуска за генериране на разнообразно съдържание и разпространението му в изпълнение на обществената функция на медията. Музиката, правата за която се управляват от Музикаутор, надвишава 50 процента от програмното време/съдържанието в ефира на БНР, посочват от "Музикаутор".

Те подчертават, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си.

 Подобна практика не съществува никъде в Европа, като се върви към еднакво третиране на обществените и частните медии, отбелязват от "Музикаутор".