Дванайсетте служители пристигнаха малко преди 10 часа с бял микробус, на който пишеше БНБ, предаде БНР.

Всички призовани отказаха коментар пред представителите на медиите. Някои казаха само, че са от "Банков надзор" на БНБ, а една от жените заяви, че не вижда никаква нужда от коментар, защото всичко, което е трябвало да бъде казано, е изнесено на официалната страница на Централната банка, съобщи БГНЕС.

Вижте снимки >>

Служителите препоръчаха на представителите на медиите да се информират от сайта на БНБ.

Днешните разпити са първите на редови служители на БНБ. Показания по аферата "КТБ" досега са давали само управителят на Централната банка Иван Искров и Нели Кордовска, която временно пое функциите на Гунев начело на банковия надзор.

Основен обвиняем по делото, макар и "задочно", е мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. С обвинения за съучастие или помагачество са още няколко души от ръководството на банката.

Първи обвинение за липса на контрол върху отпусканите от затворената банка кредити получи подуправителят на БНБ Цветан Гунев, началник на "Банков надзор". Съдът отказа го да отстрани от длъжност. Прокуратурата поиска Гунев да бъде отстранен от поста си, за да не повлияе върху свидетели.

Вчера БНБ внесе в парламента доклад за състоянието на КТБ преди 20 юни (от когато е под специален надзор) и законовите стъпки, които трябва да се предприемат. Резултатите показват, че, според закона, лицензът на КТБ трябва да бъде отнет, освен ако законът не се промени.