Това каза по време на 12-та среща на бизнеса с правителството Димитър Радев, управител на БНБ.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната до края на юни.

Радев добави, че в страната ни има трайна тенденция за увеличаване на износа и стабилност на икономиката.

Необходимо е да се предпазваме от грешки на всяко действие, което ще подкопае този изпреварващ ръст на БВП и балансираните публични финанси, подчерта той.

Според Радев на нас ни трябва изпреварващ икономически растеж, трябва ни продължаване на разумната фискална политика. Аз мисля, че останалото е въпрос на време, добави той.

Основният проблем за еврозоната е сближаването на икономиката и доходите, смята финансовият министър Владислав Горанов: Това правителство ще продължи със заявената предварително политика за увеличаване на минималните доходи.

Пазарът на труда страда заради лошото образование: Грешният стимул за масовизация доведе до пълна девалвация на системата за висше образование в някои малки изключения, каза още Горанов.

Преди дни еврокомисарят по финанси Пиер Московиси ни охлади за еврозоната именно с тези доводи за силният дисбаланс между икономика и доходи.

Резултатите на банките са на добро равнище и печалбата за миналата година е ще е 1.2 млрд. лева, каза Радев. Кредитната активност се увеличава и достига 4,8 на сто за неправителствения сектор, а нивото на лошите кредити вече е под 11 процента при 17 процента за 2014 година, но остават на по-високи нива от тези в ЕС. Ниските лихви ще продължат да оказват влияние върху рентабилността на банковата система, каза гуверньорът на БНБ.

За продажбата на Общинска банка каза, че има ясно разписана процедура, има поредица от държавни органи, които участват в процеса. Всички изисквания на закона били спазени.