Мерките представи председателят на КРИБ Огнян Донев по време на Шестата среща на представители на бизнеса с правителството в София.

„Като че ли всичко започна с фаустовския договор между банкери и политици. В България трябва да си отговорим на въпроса - неокейнсианство или либерализъм, искаме ли икономика на офшорките, консултантите и приятелските кръгове или конкурентоспособни и социалноотговорни икономически субекти", добави той, цитиран от "Дарик радио".

Членовете на КРИБ предлагат свързване на НАП с касовите апарати на търговските обекти - първо на бетоновъзли, а след това и на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и на всички останали, предаде БТА.
В момента към НАП се "връзват" бензиностанциите.

Те искат също да има данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка. В същото време работодателите предлагат да се затегне контролът на автосервизите, неначисляващи ДДС за услугите си и авточастите, които продават и да се включи еврокомпонент в данъците върху автомобилите.
Организацията, ръководена от Донев, иска да се увеличат данъчните и осигурителни ревизии в туризма, в текстилния сектор и в охранителните фирми. КРИБ предлага да има глоби за работниците, когато приемат да работят при ниски официални заплати и осигуровки. Предложение за глобяване на работници, които нямат трудов договор, вече мина на първо четене в парламента.

Според работодателите фирми, които използват нелицензиран софтуер, не трябва да се допускат до обществени поръчки.
КРИБ иска еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания и данъчни облекчения за млади семейства.

Сред другите предложение на КРИБ са създаването на "Златен регистър" на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС; възстановяването на ДДС в рамките на месец при износ за ЕС, както и наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор от основния лихвен процент и добавка от още 10-процентни пункта.

Генералният директор на "Майкрософт България" Георги Ранделов предлага да се изгради система за подаване на годишните отчети на едно гише, вместо на три, както и такава за електронни призовки.
Той иска да се изградят няколко технологични паркове заедно с университетите, както и да се отворят средните професионални училища към бизнеса.

Огнян Донев предложи еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на 10 на сто от стойността на сградата. Подобна възможност имаше през 2004 г.
Премиерът Бойко Борисов обаче определи идеята като „абсурд".
„Това с 10-те процента - абсурд! Това означава, че пред „Шератон" някой може да си направи сграда, плаща 10 на сто и го узаконяваме. То няма и логика, но... Не всички ваши предложения са приемливи и правилни", каза Борисов.
Донев отвърна: „Господин Борисов, знаете, че в нашите географски ширини трябва да поискаме повече, за да получим нещо".
Премиерът пък коментира през смях, че това е „тактиката „Дянков", но „обратно": „Ако това е тактиката „Дянков", но той наобратно действа", каза премиерът, смеейки се.