Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който инспектира водоема от сутринта, обяви, че  водите на язовира се изпускат с 2000 литра в секунда, предаде БНР. Той съобщи, че с тежка техника се изгребват насипите, така че да се направи втори нов преливник, от който да се оттича водата. Ще се работи до 9 часа утре сутринта.

Преди началото на контролираното изпускане язовир "Елена" беше пълен с 230 хил. куб. метра вода. Язовирът ще бъде източен изцяло до нанос, за да се освободи максимален свободен обем, за да бъдат предотвратени евентуални щети при очакваното пролетно пълноводие.
Това не означава бракуване на язовира, са обяснили експертите от предприятие "Язовири и каскади", които контролират действията по изпускането на водата. От предприятието вече започнаха проверки на потенциално опасни язовири в страната.

Основният проблем на водоема е заложен още в 1990 година, когато е бил бетониран основният изпускателен кран. През годините различни арендатори са залагали рибарски мрежи пред преливника, който е затлачен и непочистен. Язовирът е бил източван с маркучи и помпи.

От миналия вторник жителите на село Елена са алармирали, че язовирът е потенциално опасен. Кметът Иван Иванов е подавал информация до кризисния щаб, че съоръжението е безопасно. Едва в петък специалисти са направили оглед и са установили, че е имало свличане на земна маса, която се разчиства.

Иванов обясни, че новите наематели не са поддържали язовира и има договор между арендатора и община Хасково.

Жителите на с. Бисер и на околните населени места бяха призовани да не предприемат движение в района на коритото на р. Бисерска.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова заяви, че категорично няма опасност от втора приливна вълна, подобна на тази в село Бисер.
Язовир Елена е от същия тип като язовир Иваново, заяви тя.

По думите й местните хора са в такова състояние че с тях трябва да работят психолози. Нуждите са от вода, от дърва за огрев и от фураж за селскостопанските животни. За да влязат хората в наводнените домове, трябва да мине сериозна дезинфекция, добави Узунова и благодари на всички, които изпращат помощи.

Продължава контролирано да се освобождават обеми от язовирите "Тракиец", "Георги Трайков", "Йовковци", "Долни Чифлик", "Горни Чифлик", "Пчелник" и "Левка".
Контролирано се изпускат води от малки язовири в общините Шумен и Търговище. Изпускат се и водите на язовирите над Плевен - "Кайлъка" и "Тотлебенов вал".