Целта на санкциите ще е да се улесни приемането на рекордно високия брой бежанци, който поставя наличните ресурси под напрежение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министър Томас Де Мезиер каза, че ЕС все още е далеч от постигане на споразумение за дългосрочни квоти за бежанци.

"Затова смятам, че трябва да обсъдим начини за оказване на натиск", каза той пред телевизия Цет Де Еф. Де Мезиер добави, че някои от страните, които се противопоставят на квотите, получават пари от структурните фондове на ЕС и заяви, че според него "ще е справедливо те да получават по-малко средства", отбелязва Франс прес.

Той каза, че такова предложение е направил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Чехия, Словакия и Унгария са страните, които имат най-много възражения по предложението за разпределяне на бежанците по национални квоти.

Става въпрос за европейска солидарност, подчерта вчера по темата министърът на външните работи на Люксембург, страната ротационен председател на ЕС, Жан Аселборн. Той отбеляза, че "старите" страни членки на ЕС са направили много за "младите" - като се започне с разпадането на Съветския съюз и се стигне до Украйна.

Ако в необходимия момент няма взаимност, това може да има последствия, предупреди Аселборн, без да навлезе в подробности.
 
ЕК: Не приемаме идеята за наказания

Европейската комисия не е запозната с идеята държавите от ЕС, които не приемат предложените от нея квоти за разпределението на мигрантите, да бъдат лишени от част от общностните фондове. ЕК не възприема подобна идея, заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на комисията Маргаритис Скинас.

Не подкрепяме налагането на наказания, нямаме правно задължение да предприемаме подобни мерки, предпочитаме да насърчаваме, вместо да наказваме, добави той.

Няма правни условия за съкращаване на фондовете на ЕС при такива обстоятелства. Би трябвало, според подобна идея, да преразгледаме бюджета на ЕС, а нямаме такова намерение, добави говорителят.

Без разпределителни центрове в България

Няма вероятност в България да бъде разкрит разпределителен център за бежанци, каза Даниел Митов.

Министърът на външните работи уточни, че настояването на страната е подобни бежански или миграционни центрове да са извън границите на ЕС. На такава позиция са и по-голямата част от страните членки на Съюза, допълни министърът.

Вчерашното решение на ЕС за доброволно разпределение на 40 000 бежанци (450 за България) от Италия и Гърция проправя път за създаването в двете страни на центрове за регистрация на бежанците и за идентифициране на онези, които действително имат основания да искат убежище.

Бившият френски президент Никола Саркози предложи неотдавна да бъдат създадени центрове за административно задържане на мигранти в "страни от периферията на Европа", т.е. в "държавите от Северна Африка, които биха желали, или в страни като Сърбия и България".