Семействата установили съвсем наскоро благодарение на ДНК-тестове, че 12-годишните им дъщери са били разменени по грешка при раждането си. Преживяната от тях драма стана новина номер едно за руските телевизии.

Днес родителите се смееха и се прегръщаха в съдебната зала в Копейск, Урал, след като съдията обяви решението, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Обезщетението е огромно за руския стандарт, където средната работна заплата е около 500 долара. Родителите казаха, че обмислят да си купят нови къщи близо една до друга, за да останат заедно. Двете разменени дъщери вече са приятелки и често си ходят на гости.

Цели 12 години бащата на едно от момичетата - Наймат Искандеров, се чудел защо дъщеря му не прилича на него, предаде БНТ. Когато неотдавна със съпругата му Юлия решили да се разведат, той заявил категорично, че няма да плаща издръжка и иска ДНК изследване на дъщерята Ирина. Данните от теста били истински шок. Оказало се, че момичето не е генетично свързано нито с Наймат, нито с Юлия.

"Все още имам кошмари и съм ужасена. С всеки ден става все по-лошо. Особено като осъзнавам, че тя вече няма да е моето момиче", разказа пред руските медии Юлия Беляева, след като за случая се разбра. Тя вярва, че момичетата сами трябва да решат при кого искат да живеят.

Полицейското разследване намерило биологичните родители на Ирина - мюсюлманско семейство, което живее в същия град. Те отглеждат друго момиче - Аня. Наймат разказва как веднага познал биологичната си дъщеря.
"Когато видях снимката на Аня, бях 100% сигурен: това е дъщеря ми", заяви той.

От клиниката първоначално заявиха на двете семейства, че нямат пари, за да платят исканото обезщетение, но се извиниха пред цяла Русия за грешката си. Сега обаче ще трябва да платят, съобразявайки се с решението на съда.