Проправителствените сили и опозиционните групировки са уведомили Руската федерация и САЩ, че "са приели и подкрепят условията за спирането на бойните действия и вече участват в него".

Русия е получила информация, че всички страни, за които се очаква да участват в спирането на военните действия в Сирия, изразяват готовност да направят това, каза руският президент Владимир Путин.

Общо 97 бунтовнически фракции поеха днес ангажимент да спазват американско-руското споразумение за спиране на огъня в Сирия, часове преди влизането му в сила, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Висшият преговорен комитет (ВПК) потвърждава съгласието на Свободната сирийска армия и въоръжената опозиция да спазват спирането на огъня", което ще влезе в сила в полунощ в петък срещу събота, се казва в негово изявление.

В текста се съобщава, че фракциите са създали общ военен съвет.
ВПК обединява ключови опозиционни и бунтовнически групи.

Примирието не важи за "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", смятани за терористични организации.

САЩ: Ще продължим борбата срещу терористите

"Следващите дни ще са критични и светът ще гледа", заяви президентът на САЩ Барак Обама.

"Никой от нас не си прави илюзии. Всички сме наясно с многото потенциални подводни камъни, има доста причини за скептицизъм, но историята ще ни съди сурово, ако не дадем своя принос поне да се направи опит за прекратяване на този ужасен конфликт чрез дипломация", заяви американският президент, цитиран от Ройтерс и БТА.

Прекратяването на бойните действия има потенциала да доведе до преговори за политическо споразумение за край на гражданската война, след което всички страни да съсредоточат мощта си върху "Ислямска държава".

"Именно за това САЩ ще направят всичко по силите си, за да увеличат шансовете за успех на това спиране на военните действия", заяви президентът.

Той подчерта, че споразумението за спиране на боевете не се отнася за оглавяваната от САЩ битка срещу "Ислямска държава".

"Убеден съм, че ще надделеем", заяви Обама.

Той каза също, че бъдещето на Сирия не може да включва Башар Асад като президент.

Русия: Ще продължим борбата срещу терористите

Русия продължава да бомбардира "терористичните организации" в Сирия, заяви Кремъл, отказвайки обаче да потвърди, че Москва е нанесла там удари днес, по-специално срещу бунтовнически центрове, часове преди да влезе в сила договореното спиране на огъня, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руската военна авиация нанесе голям брой удари по бунтовнически бастиони в Сирия днес, часове преди да влезе в сила споразумението за спиране на огъня, съобщи по-рано Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

"Естествено, руската авиация продължава операцията си в Сирия. Тя подкрепя армията (на режима) и взема на прицел терористичните организации "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и организациите от черния списък на Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Дори щом примирието влезе в сила, нашата офанзива срещу терористичните организации няма да спре", отбеляза той и подчерта, че "това влиза в споразумението между руския и американския президент".

АНКЕТА: Възможно ли е примирие в Сирия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой как се готви за примирието в Сирия