Обама се закле официално в Белия дом вчера, тъй като по конституция церемонията трябва да бъде проведена на 20 януари, но повтори клетвата на днешната обществена церемония. Тя бе ръководена от председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Той помоли Обама да положи ръка върху Библията и да повтори след него думите, записани в член втори от конституцията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Президентът каза: "Аз, Барак Хусейн Обама, се заклевам тържествено да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати и, доколкото позволяват силите ми, да пазя, браня и защитавам конституцията".
После, съгласно традицията, добави: "И нека Бог ми помага".

Този път Обама положи клетва върху две Библии. Над едната от тях през 1861 г. се е заклел Ейбрахам Линкълн. Другата е принадлежала на бореца за права на чернокожите американци Мартин Лутър Кинг, в чест на когото в Америка днес се отбелязва национален празник.

Малко преди Обама публична клетва за втория си мандат положи и вицепрезидентът Джо Байдън.
Изпълнението на химна бе поверено на Бионсе.

Бронираната лимузина с 44-я американски президент пристигна от Белия дом пред Капитолия точно час преди полагането на клетвата, отбелязва Франс прес. Събралите се на "Нешънъл мол" хора развяваха американски знамена, приветствайки пристигащите на трибуната видни личности, като президентите Джими Картър и Бил Клинтън.

Обама и Байдън положиха клетва пред множеството, но скрити за бронирано стъкло. Около 30 000 полицаи, военни и агенти на Сикрет сървис бяха разположени още от полунощ в голям периметър. Центърът на Вашингтон приличаше на укрепен военен лагер - по важните кръстовища на столицата бяха поставени бетонни блокове, високи бариери за сигурност и се виждаха паркирани джипове на армията, предаде БГНЕС.

Министърът на ветераните - Ерик Шинсеки, не присъства на церемонията, но не защото има разногласия с него. Той беше посочен да изпълнява временно президентските задължения, в случай че някакво нещастие се случи с президента днес, предаде Франс прес. По време на клетвата той се намираше на сигурно тайно място. В случай на терористичен акт, който би "обезглавил" изпълнителната власт в САЩ, задачата му беше да поеме временно управлението.

Посланията на Обама


"Ще трябва да вземаме трудни решения за ограничаване федералния дефицит и разходите за здравеопазване, страната ще работи и за справяне със заплахата на климатичните промени, като продължи да върви по пътя на устойчива енергетика", каза президентът в речта си след клетвата. Той призова за нови идеи и технологии за преустройство на управлението, на данъчния кодекс, както и за образователна реформа и предоставяне на гражданите на знания и умения, за да работят по-усърдно, да научават и постигат повече.

Обама заяви още, че ще защитава американските ценности по света чрез "силата на оръжието и върховенството на закона". В обръщението си, прекъсвано многократно от възторжените аплодисменти, обаче той отбеляза, че страната трябва да прояви смелостта да решава разногласията с други държави по мирен път, като запази съюзите си по света.
"Никой не е по-заинтересуван от най-могъщата страна по света да има мир. Ще подкрепяме демокрацията от Азия до Африка, от Северна и Латинска Америка до Близкия изток, тъй като интересите и съвестта ни изискват от нас да действаме от името на онези, които жадуват свобода", каза той, като подчерта, че трайният мир не се нуждае от вечна война.

Президентът призова за съсредоточаване повече върху благополучието на средната класа, отколкото върху преуспяването на малоброен елит и призова политиците да загърбят разделящите ги пристрастия и да се заемат с належащите икономически проблеми.
Той апелира също да се работи по множество въпроси като имиграционната реформа, правата на хомосексуалните и борбата с насилието, причинено от оръжия.

"Поколения американци са били подлагани на изпитания чрез кризи, които направиха волята ни желязна и доказаха нашата издръжливост. Десетилетието на война приключва, а икономическото възстановяване започна. Събратя мои, американци, създадени сме за този момент и няма да пропуснем тази възможност, тъй като ще направим това заедно", обърна се президентът към сънародниците си.


След тържествен обяд в сградата на Конгреса, семейство Обама оглавиха шествие по Пенсилвания авеню до Белия дом. Там те изгледаха останалата част от парада от трибуна близо до президентската резиденция. Денят завърши с официалните балове в конгресния дворец, на които се изявиха куп звезди като Кейти Пери и Стиви Уондър, Джейми Фокс и Дженифър Хъдсън.
За единия от двата приема известният сладкар Дъф Голдман приготви 25-килограмова торта за 200 души.
През 2009 г. официалните балове бяха десет, а сега, по икономически причини, те бяха сведени до два.