Клетвената церемония беше ръководена от председателя на Върховния съд Джон Робъртс. Обама се закле с ръка върху семейната Библия на съпругата си Мишел, предаде БТА.

"Тържествено се заклевам, че честно ще изпълнявам длъжността Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от способностите си, ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати. И нека ми помогне Бог", каза Барак Обама. С тези думи по обяд местно време Обама започна втория си президентски мандат.

На събитието присъстваха също дъщерите на семейство Обама Саша и Малия и няколко репортери.

Днешната церемония беше проведена, за да се спази конституционното изискване, според което всеки президентски мандат започва на 20 януари.

По традиция, датираща от 1821 г., когато 20 януари е в неделя, публичното полагане на клетвата се отлага за следващия ден. Последно това се случи с Рейгън през 85-та. Обама е вторият американски президент, който ще се закълне четири пъти след избирания четири пъти Франклин Рузвелт. След Втората световна война президентските мандати са ограничени до два. Обама се изравнява с Рузвелт заради календара и защото през 2009 имаше объкване на текста и клетвата се повтори в Белия дом, съобщи БНТ.

Пред Капитолия утре Обама ще държи и реч за основните насоки на управлението си. Очакват се близо милион зрители - два пъти по-малко, отколкото при историческото идване на власт на първия чернокож президент - но интересът все пак е огромен.

По-рано днес вицепрезидентът Джоузеф Байдън също положи клетва за втори мандат. На клетвената церемония през 2009 г., когато Обама встъпи в длъжност за първи мандат, Робъртс и Обама направиха някои грешки и клетвата трябваше да бъде повторена на следващия ден в Белия дом, припомня ДПА. Този път Робъртс прочете клетвата от подготвен текст.

Церемонията в понеделник ще завърши с парад и ще бъде последвана от балове. Изпитанието е голямо за службите по сигурността. Всички здания по маршрута ще бъдат проверени за снайперисти. Всички шахти - запечатани. На линия ще са цивилни агенти, спецотряди на полицията, кучета за откриване на бомби.

 Водолазите ни, анализаторите, преговарящите при заложнически кризи ще са на непрекъснат работен режим, подчерта Дебра Еванс Смит, изпълняващ дължността зам.-директор на ФБР.