Инициатор на протеста е местното сдружение „Бъдеще за община Банско“, което има свои представители и в общинския съвет на планинския курортен град, предаде БНР.

Недоволството е най-вече срещу неспиращите опити на няколко природозащитни организации да блокират приемането на Новия план за управление на Национален парк „Пирин“, който регламентира реализацията на инвестиционни проекти при спазване на европейското и национално екологично законодателство, отбелязват организаторите.

Местните  жители и туристическият бизнес изтъкват и все по-болезненото разминаване между световната известност на зимния курорт, предпочитан от все повече туристи, и блокираните възможности за развитие на ски зоната.

Кметът: В Банско да има европейски цени >>


Сериозен проблем е и превишаването на капацитета на пистите, поемащи много повече скиори, както и нарастващата практика да се карат шейни на нерегламентирани места, признава Георги Главчев, директор на ски-училището към дружеството концесионер "Юлен".

Протестът е насрочен за 16.30 часа на входа на курорта, като за кратко ще бъде  затруднено преминаването по  главния път Симитли - Гоце Делчев.