Това е обявил председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на форум, на национално представителните синдикални организации. Те ще внесат официалното предложение най-вероятно следващата седмица, съобщи БТА, позовавайки се на БСК.

Днес по покана на КНСБ се е състояла среща на социалните партньори по проблемите на пазара на труда и доходите. От БСК посочват, че и двете предложения на синдикатите засега не срещат одобрение от работодателските организации. Според тях призивите за индексиране на доходите трябва да бъдат подчинени на предварителна оценка на въздействието.
Вчера пък социалният министър Тотю Младенов обяви, че бюджет 201 ще позволи да бъдат повишени всички пенсии и доходите на хората. Малко по-късно той бе смъмрен от премиера Бойко Борисов, че се изказва преди решение на МС и без да е консултирал това с финансовия министър Симеон Дянков. Самият финансов министър само преди дни обяви, че повишение на доходи и пенсии през 2012 г. ще има, но обсъждането ще стане след изборите, за да се избегнат политическите спекулации. Относно повишението на минималната заплата Дянков заяви, че чака бизнес и синдикати да предоставят годишна методика за осъвременяване.

По време на срещата изпълнителният председател на БСК Божидар Данев е отбелязал, че големият проблем на икономиката ни е заетостта и стабилизирането на пазара на труда. Въпросът за индексацията на доходите е само част от пазара на труда, но сам по себе си той не решава проблемите на икономиката, е допълнил Данев.

Пламен Димитров е съобщил, че вече в 5 сектора има договорености за индексиране на минималните осигурителни прагове за 2012 г. Това са секторите "целулоза и хартия", "търговия", "туризъм", ЦКС и "Български пощи". Първото заседание на работната група по договарянето на минималните осигурителни прагове за 2012 г. ще е на 13 септември. КНСБ настоява за административно определяне на минимални осигурителни прагове в секторите, където не са постигнати споразумения между браншовите синдикални и работодателски организации. Според лидерът на КНСБ вече има браншове, където производителността е увеличена, а заплатите са същите.

Според Пламен Димитров договарянето на препоръчителните индекси за увеличение на заплатите трябва да става по икономически дейности (76 бр.), а не по браншове (20 бр.), за да се постигне по-голяма прецизност. Това предложение е било адмирирано от работодателските организации, отбелязва пресцентърът на БСК. КНСБ и КТ "Подкрепа" се се обявили за запазване на разпростирането от социалния министър на сключените браншови колективни трудови договори върху целия бранш, за който се отнасят. Според работодателите при криза и нестабилност в голяма част от фирмите това би било пагубно за работните места в тях, ако административно им се налагат непосилни клаузи.