На изходите на столицата ще бъдат осигурени повече платна за излизане от града днес и в понеделник за връщащите се.

На всички „тапи“ ще има полиция, която ще подпомага трафика, като най-тежките участъци са изходите на София, съобщи началникът на сектор „Пътен контрол“ в отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ главен инспектор Росен Рапчев.

На национално ниво също ще има повече полицейски служители на входовете на всички градове. Ще има и масови проверки за документи и употреба на алкохол.

Очаква се средно 300 000 коли да напуснат София. Вероятно част от пътуващите ще слеят почивните дни с тези около Гергьовден.

Най-натоварено ще е движението по магистралите и пътя за Кулата.

"Много натоварено ще е движението по автомагистрала „Хемус“. В момента е пусната само едната тръба на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. Там се очаква да се образуват колони“, коментира инспектор Ралчев. Днес и в понеделник в пиковите часове ТИР-овете ще бъдат спирани.

Началникът на сектор „Пътен контрол“ припомни, че в първия и последния почивен ден има забрана за движение на тежкотоварни автомобили, с изключение на тези, които са на температурен режим и пренасят живи животни.

"Много от шофьорите и водачите използват аварийните ленти за придвижване. Това създава изключително голямо препятствие, ако се случи някакъв инцидент“, каза още той.

Според него навлизането в аварийна лента е условие, кото при инцидент може да доведе до възпрепятстване на спешната помощ.

"Алтернативни маршрути за движение, когато се образуват задръствания, винаги има, не е нужно да се обявяват. Не можем предварително да определим къде ще се образуват големите тапи“, коментира инсп. Рапчев.

Ремонт на "Промахон"

С едно гише по-малко работи граничен пункт „Промахон”. То е основно за товарни автомобили. Причината е ремонт на трасето, което се подготвя за полагане на нов асфалт.

По информация на граничните власти ремонтът ще продължи около 20 дни. Дотогава камионите вместо през две, ще минават през едно гише. Леките автомобили при възможност ще бъдат пренасочвани през гишето за автобуси. Основно опашки се очакват на 1 май, когато хората, прекарали почивните дни в Гърция, ще се връщат обратно.
Граничните власти съветват шофьорите на камиони да използват другия пункт - при „Гоце Делчев”.

Пътуващите към Гърция трябва да имат предвид, че на първи май в южната ни съседка ще има 24-часова обща стачка, която се очаква да парализира железопътния и морския транспорт.

Мерките за мача ЦСКА-Левски в София

Специален режим на движение в столицата ще има в събота заради футболното дерби "Левски" - ЦСКА на Националния стадион. Около стадиона улиците ще са затворени. Ще минават само коли със специален режим и градският транспорт.

Полицията очаква доста повече фенове на мача между ЦСКА и Левски заради топлото време. Различните фенклубове вече са обявили точки, на които ще се събират в София.

"Привържениците на "Левски" ще се съберат пред клуба на бул. „Тодор Александров”. На ул. "Иван Асен" пък се събират привържениците на „червените”. Агитките няма да се засичат", обясни зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

Всеки ще бъде проверяван два пъти, а входовете на Националния стадион ще бъдат отворени два часа преди мача. Хора, които имат забрана за влизане на мача, няма да бъдат допуснати.

Ще има засилено полицейско присъствие и на спирките на градския транспорт. Във всички автобуси, в които има повече фенове ще има полицаи, за да не се стига до вандалски действия.

На стадиона ще има стюарди в двата сектора, които ще отговарят за поведението на зрителите. Стюардите са излъчени от самите фенклубове.

При равен равен резултат, ще бъде задържана агитката на домакина, в случая на ЦСКА. Ако има победа, задържана ще бъде агитката на победителя, за да не се стига до ескалация. Сектор „А” и „Б” са за „Левски”, сектор „В” и „Г” са за агитка на ЦСКА.

На стадиона полицията очаква над 20 000 души.