Магистратите пуснаха бившибя съветник в ДАНС под домашен арест след 8 месеца в килия. Мотивът беше, че няма доказателства за съществуването на престъпна група "Октопод", каквато твърдят от МВР и прокуратурата, а продължителното задържане в ареста противоречи на принципа за невиновност до доказване на противното. Магистратите отбелязаха, че причината да освободят Петров е именно тази, а не здравословното му състояние.
Мярката е окончателна и не подлежи на обжалване.

"Нека да тежи на съвестта на българския независим, но доста зависим в други отношения, съд. И това е все пак решение, с които ние трябва да се съобразим. Но това не означава, че Алексей Петров е невинен. Разследването продължава, то е в своя си край", коментира пред БНТ Цветанов.

Запитан дали може да се стигне до натиск върху свидетели оттук-нататък, той отговори: "Неслучайно операцията се нарича "Октопод", защото "октоподът" много трудно може да бъде преборен в 20-годишния преход и тежката организирана престъпност. Разбира се, че има такава хипотеза, защото когато беше задържан неговият съратник Хамстера (един от другите обвинение по делото - Антон Петров - б.р.) и когато беше пуснат, беше променена мярката му в гаранция 20 000 лева, в същия ден двама граждани трябваше да свидетелстват. И след пускането му на свобода, тези двама граждани въобще не искат да споделят това, което са преживели от рекета и изнудването на тези лица, за които говорим през последните няколко месеца".

Вицепремиерът отбеляза, че пускането на Петров не означава, че той е невинен. "Знаете, че домашният арест е втората мярка по тежест след задържането под стража", каза още той пред Дарик радио.

"Притеснителното е, че след толкова много работа, след толкова много ясно изразени мотиви на предишните състави за това, че има рекет, изнудване, това означава, че всички тези разследвания са функция и резултатите са от свидетелски показания и от разпити, които са направени. Това са лица, които са част тежката организирана престъпност. Влиянието, позициите, които те са имали в съответните институции, им дава тази смелост и увереност, която наблюдаваме през последните няколко месеца като защитна теза", категоричен бе Цветанов.

От прокуратурата пък заявиха, че пускането на Алексей Петров на свобода изобщо не е провалило разследването и няма да попречи то да влезе в съда.