В реч пред тях Доган обяви, че отиващата си година не е била от най-благодатните за ДПС. Според него обаче се наблюдавало събуждане на местните организации.

Почетният председател на ДПС отбелязва, че "външният натиск" се е преобразувал в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС.

Доган прави обзор и на вътрешно-политическото положение в страната.

"Големият проблем на правителството на Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета. Дори и това не е най-големият грях, защото Обединените патриоти имаха шанса да покажат и докажат консолидирана социална отговорност към националните интереси в контестта на общоевропейските политики. Но тъкмо такава значима цел не се постига с Езика на омразата и агресията, с Език, който възпроизвежда разделение и противопоставяне! ", казва Доган.

Той отбелязва, че страната е изправена пред много сериозно предизвикателство - председателството на ЕС.

"България ще бъде във фокуса на важни събития и мероприятия. И въпрос на обща политическа и социална отговорност е да комуникираме на нормален европейски политически Език", казва Доган.

Почетният председател на ДПС се спира и на въпроса за насрочения вот на недоверие към правителството на 17 януари.

Според него този вот на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да го коригира и насърчи към позитивни дела.

"Добре, този акт може да се изтълкува и като рутинна демократична процедура. Но ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори? Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата", категоричен е Доган.

По думите му, "ако целта е „стани да седна“, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом".

"Защото, първо, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само дa си намерим място в централната властова система на държавата", прогнозира Доган.

На финала Доган призовава отцепници и критици да се върнат в ДПС: „Всеки, който реално се разкайва, да заповяда“, казва той. Но допълва, че „ДПС си има устав, който регламентира подобни ситуации“.

Цялата реч на Доган е качена на неговия фейсбук профил - тук >>