По-рано говорител на талибаните в Афганистан заяви, че те са превзели централата на регионалната власт в северната афганистанска провинция Кундуз и настъпват към главното летище на едноименния град, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"С превземането на полицейското управление и офисите на губернатора в Кундуз, цялата провинция е в наши ръце и сега бойците ни напредват към летището", каза Забиула Муджахид в Туитър.

Високопоставен правителствен представител потвърди, че централата на провинциалната власт е превзета от талибаните, които започнаха нападението си срещу града рано тази сутрин.

Десетки бойци от афганистанските специални части са закарани на летището на Кундуз и подготвят контраатака, добави той.

Това е най-сериозният пробив в голям град от близо 14 години. Кундуз е главен град на едноименната афганистанска провинция. Градът е с население 300 000 души и навремето беше един от най-богатите афганистански градове.

Твърдолинейните ислямистки бунтовници предприеха около зазоряване нападения от три страни срещу столицата на едноименната провинция и превзеха части от центъра на града след продължили няколко часа боеве.

От съседните провинции са изпратени подкрепления, за да не падне градът напълно под контрола на талибаните.

Бунтовниците издигнаха своето знаме, което е бяло на цвят, на централния площад "Трафик" на града, допълва Ройтерс, като се позовава на очевидци и на официални представители.

Ислямистките бунтовници са нахлули в градския затвор и са освободили стотици свои последователи, предаде Ройтерс, като се позова на представители на местните власти. Те атакували затвора с ръчни противотанкови гранатомети.