Това министърът каза пред журналисти, след като се срещна с изпълнителния директор на "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) Иван Йотов и с директора на Централното диспечерско управление Митю Христозов, предаде БТА.

Днес сутринта Трайчо Трайков спешно посети АЕЦ "Козлодуй", след като се разбра, че шести блок няма да може да бъде пуснат навреме след плановия ремонт, заради установяване на дефектирали елементи от системата за управление на защитата. 

По думите на министъра, ако се спази графикът, до 3-4 седмици ремонтът на Шести блок трябва да приключи и той отново да бъде включен към енергийната система на страната.

Междувременно ще бъде ограничен износът на ток, ще бъдат натоварени големите водноелектрически централи и ще бъде активиран студеният резерв - блокове в ТЕЦ "Варна" и в ТЕЦ "Бобов дол", посочи министърът, като се позова на информация от ЕСО.

Опасност няма, ток има, по въпроса се работи, обобщи той.

Министърът отбеляза, че в резултат на аварията може би ще се стигне до намаляване на износа на ток с две трети. Към момента той е над 1000 мегавата.

През ноември и декември е почти сигурно, че няма да се осъществи планираният износ на ток за Турция - по около 160 мегавата месечно, отбеляза Трайков. Според него електроенергия ще може да се изнася от началото на следващата година. Дефектиралите 31 части на Шести блок - приводи, ще бъдат доставени на символична цена от Русия, посочи Трайчо Трайков.

По думите му производителят - фирма на "Росатом", също е ангажиран с проблема. През пролетта на 2011 г. предстои планов ремонт и на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Министърът ще разговаря с ръководството на "Росатом" да има готовност за покриване на риска при възникването на подобен проблем и при Пети блок.
Трайков обяви, че проблемът може да е свързан с конструктивен дефект.

Според изпълнителния директор на централата Димитър Ангелов, при проверките по време на ремонта са открити 31 дефектирали елемента на приводите, но за по-голяма сигурност ще бъдат сменени всичките 61, предаде Дарик.

От Агенцията за ядрено регулиране са категорични, че няма да разрешат пускането на 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй, преди да е сигурно, че той ще работи абсолютно безопасно, предаде БНТ.

1000-мегаватовият шести блок е в ремонт от 18 септември. Спирането беше съгласувано с „Електроенергийния системен оператор”, като беше предвидено да се извърши модернизация и профилактика на оборудването, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Предвидено бе ремонтът да приключи до края на октомври, сега в най-добрия случай това ще стане в средата на ноември.